Renoviranje 130 godina starog rečnog broda Kovin: Oživljavanje istorijske lepote

Iz života dizajnera

Da li ste čuli za Jugoslovensko rečno brodarstvo? Ova firma ima preko 150 godina tradicije i flotu od 100 plovila. Njihova osnovna delatnost je prevoz raznolike robe, od čega se preko 90% odnosi na inostrani transport. Impresivni podaci, zar ne?

Ali to nije sve! Ono što nas je posebno oduševilo jeste njihova posvećenost očuvanju tradicije. Njihove prostorije u Beogradu sadrže autentične predmete iz rečnog brodarstva, kojima bi se mogli ponositi i najpoznatiji muzeji.

Zato su nas kontaktirali s posebnim zahtevom – renovirati putnički brod Kovin, koji već 130 godina plovi rekom. Njihova želja je da brod služi u turističke svrhe i pruži nezaboravno iskustvo gostima tokom plovidbe.

Kako je spoljašnjost broda zaštićena kao kulturno dobro, naš zadatak se uglavnom fokusirao na unutrašnjost. Otvorena pramčana i krmena paluba, toaleti i krmeni salon bili su prioriteti za preuređenje.

Za razliku od otvorenih paluba koje su prethodnih godina pretrpele manje izmene u kupatilima i u salonu su poslednje izmene izvedene još u osamdesetim godinama prošlog veka. Drvena lamperija, koja je tada bila moderna, sada je zastarela i trebalo je salon potpuno redizajnirati.

DEFINISANJE PROJEKTNOG ZADATKA

Prvi korak ka uspešnoj saradnji bio je detaljno definisanje projektnog zadatka zajedno s predstavnicima Jugoslovenskog rečnog brodarstva (JRB). Želeli smo razumeti njihove želje i viziju za buduće korišćenje broda.

JRB je izrazio želju da preuredimo salon broda Kovin u elegantan rečni jahting salon, pogodan za manje sastanke i posetu stranih partnera i klijenata.

Takođe, želja nam je bila produžiti sezonu korišćenja broda Kovin, koja je trenutno ograničena samo na letnji period zbog otvorenih paluba. Preuređenjem salona, brod će moći ploviti tokom cele godine.

U saradnji s klijentima, odlučili smo se za moderni stil s dozom tradicije, gde će salon reinterpretirati više od sto godina istorije ovog plovila.

RAZVOJ KONCEPTA, ODABIR TEKSTURA, MATERIJALA I SARADNIKA

Budući da je vremenski rok za radove bio ograničen, odlučili smo se za lokalne izvođače radova kako bismo ubrzali proces renoviranja. Takođe smo odabrali lako dostupne materijale koji će se brzo dopremiti na brod.

Koncept je bio stvoriti svetao i prostran salon koji će vizuelno oduzeti dah. Zidove smo podelili na gornji deo u krem boji i donji deo obložen drvetom ujednačene teksture. Ova kombinacija pruža savršen balans između tradicionalnog i modernog stila.

Sve tkanine u prostoru odabrane su iz neutralne palete boja kako bi dodatno vizuelno otvorili prostor. Odabrali smo tkanine naglašene krupne teksture kako bi doprineli udobnosti prostora.

Jedini akcenti u koloritu, tkanine sa geometrijom u plavim tonovima izabrani su za jastučiće na palubama.

Naša misija je bila da oživimo enterijer broda Kovin i pružimo gostima. Verujemo da će obnovljeni salon zračiti elegancijom i duhom prošlosti, privlačeći ljude da istraže i uživaju u ovom predivnom brodu.

U sledećem delu ovog serijala, otkrićemo vam detalje procesa renoviranja paluba, te kako smo  osmislili novi raspored u salonu.

PODELI OVAJ POST: