Renoviranje 130 godina starog rečnog broda Kovin: Projektovanje novog rasporeda u plovilu

Iz života dizajnera

REDIZAJN PALUBA 

 

Kada smo započeli s radom, prioritet nam je bio da stvorimo funkcionalan prostor. 

Prvo smo se fokusirali na palube, proveravajući da li je sve što je planirano moguće smestiti i da li se negde pojavio dodatni prostor koji nismo primetili prilikom posete plovilu, a koji bi mogli osmisliti tako da doprinese ugođaju tokom plovidbe.

Na palubama smo zadržali postojeći raspored koji je bio pre nego što smo počeli s renoviranjem broda Kovin. 

Na pramčanoj palubi smo dizajnirali prostor za sedenje uz ogradu, dok je centralni dio ostao prazan i može se koristiti za ples, slavlja i razgovor. Ka pramcu smo zadržali prostor koji je idealan za fotografisanje. 

Jedna od novina je nameštajski element uz kormilaricu gde se može ostaviti piće i hrana, tako da je ova paluba dobila dodatnu funkcionalnost.

Na krmenoj palubi se nalazi sto za desetoro i element za pribor i posuđe, koji se može koristiti za posluživanje hrane.

NOVO RUHO KUPATILA

 

Na plovilima važe mere neprihvatljive u stambenoj arhitekturi, jer zbog ograničenog prostora svaki centimetar je vredan. Dimenzije kupatila su toliko male da je od početka bio izazov kako ga osmisliti da bude i funkcionalno i lepo.

Odabirom savremenih materijala otpornih na uslove koji vladaju na reci uspeli smo da oplemenimo i ovaj deo broda.

 

PROJEKAT NOVOG SALONA

 

Najveće promene doživeo je salon koji je potpuno preuređen. Očistili smo ga od suvišnih stvari, a centralni deo zauzima sto za šestoro koji se može koristiti kao sala za sastanke i sala za ručavanje. 

Ugradni element na krmi skriva televizor koji se može podići i koristiti za prezentacije, a pored toga tu je i prostor sa polufoteljama za udobnije sedenje. 

U delu pri samom ulazu u salon smestili smo vinski frižider, staklenu policu za čaše i ugradni frižider.

Prilikom čišćenja trupa od postojećeg nameštaja, otkrile su se kosine u krmenom delu poda, te smo odlučili da ih delimično prikrijemo stepenikom koji dovoljno doprinosi širini plovila da bi se koristio kao što je prvobitno zamišljeno.

Zahvaljujući vremenu koje smo odvojili na početku projekta da u potpunosti razumemo želje i potrebe klijenata, uz minorne izmene predloženo rešenje je usvojeno.

Sada kreće najfascinantniji deo – pretvaranje ideje sa papira u stvarnost. Uskoro više o tome.

PODELI OVAJ POST: