Perfektno osvetljenje doma iz ugla profesionalaca

Vesti iz studija

Budući da smo vam pre izvesnog vremena predstavili nekoliko fantastičnih lustera koje smo sa zadovoljstvom iskoristili u našim projektima, ovaj put ćemo se na osvetljenje doma osvrnuti na nešto drugačiji način.

Prvo što treba da znate jeste da se sistemi osvetljenja (čak i kada se radi o naizgled prostom osvetljavanju doma) razlikuju po svojoj funkciji i ulozi koju obavljaju u domaćinstvu. Tako razlikujemo:

– Lampe koje prosto služe tome da osvetle sobu,
– Lampe koje nam pomažu da odradimo određen zadatak (bilo u radionici ili za dečijim radnim stolom),
– Lampe koje pružaju određeni ambijent prostoru.

Svaka od ovih uloga igra se na određeni način. U grubim crtama, to znali da nijedan iskusni dizajner ni u ludilu ne bi postavio osvetljenje za čitanje na plafon, niti bi LED lampu stavio u dnevnu sobu. No, to su samo najosnovniji primeri.

Profesionalca nećete unajmiti da vam prosto zavrne sijalicu. On je tu da vam pomogne oko idejnog rešenja koje će vas od samog starta rešiti muka sa osvetljenjem u kući ili stanu. Samim tim, svakom domu je potrebno napraviti jedinstvenu mapu osvetljenja baziranu na opštim  principima a dalje personalizovanu po želji i navikama klijenta.

1.Neobičan luster ili lampa na samom ulazu u stan ili kuću može biti odlična ideja, naročito ako želite naglasite osobenost prostora u kom živite. Drugim rečima, poseban ambijent u predsoblju učiniće da se gosti osećaju dobrodošlo pri ulasku u vaš dom, ali i da od početka znaju sa kim imaju posla.

2. Kuhinja predstavlja prostoriju od krucijalnog značaja u svakom sobu, počevši od razloga što u njoj uvek ima najviše posla. Samim tim, u kuhinji svetlo treba da bude naglašeno, a prekidači uvek dostupni. U tom smislu su plafonjere i jednostavni lusteri najjednostavniji za održavanje, dok se dodatne svetiljke po želji mogu dodati oko komoda i ostalih dodataka.

Pogledajte ovaj stan kao primer odličnog kuhinjskog i trpezarijskog osvetljenja.

 

3. Sa trpezarijom je drugi slučaj. Iako nije previše intimna prostorija, trpezarija je obično glavna prostorija u stanu u kojoj se sastajete sa ostatkom porodice, večerate zajedno i u kojoj primate goste. Iz tih razloga, osvetljenje treba da bude jasno i prodorno, ali ne prenaglašeno. Ugradnja prekidača sa opcijom podešavanja jačine svetla je veoma preporučljiva, a pokazalo se da većina klijenata trpezariju obično voli da obogati elegantnim visećim lusterima tačno iznad stola (sa preporučljivim razmakom od oko 60 cm).

4. Osvetljivanje dnevnog boravka je kompleksan zadatak i istina je da je većini klijenata pomoć upravo ovde dobrodošla. Dnevna soba je ono mesto u stanu u kojem ljudi provode najviše vremena, gde se odmaraju, zabavljaju i gde se ugnezde kad žele da pogledaju dobar film ili seriju. Upravo zbog tog niza različitih aktivnosti koje se odvijaju u dnevnom boravku, osvetljenje u ovoj sobi mora da bude heterogenog tipa. Tako se pored klasičnog lustera u njemu mogu naći i zagušene sijalice, zidne ili ukrasne podne lampe koje klijente koristi u zavisnosti od trenutnih želja i potreba.

5. Iako one male toaletske lampe oko ogledala kao u kakvom teatru deluju vrlo primamljivo, istina je da su one skupe i da vam vrlo verovatno nikada neće biti zaista potrebne. Štaviše, profesionalci se slažu da je jako osvetljenje sa plafona idealno za svako kupatilo. Sve ostalo ćete rešiti pametnim pozicioniranjem ogledala u kupatilu.

6. U nekim domaćinstvima radna soba predstavlja krucijalnu prostoriju barem za jednog člana domaćinstva koji često (ili redovno) radi od kuće. Ovo se odnosi kako za freelance profesionalce tako i za decu sa hrpom domaćih zadataka. Za ovu sobu je izuzetno značajno da do stola dopire prirodna svetlost, dok drugi kriterijum predstavlja kvalitetna stona lampa otporna na silna premeštanja i čiji je prekidač lako dohvatiti u svakom momentu.

U svakom slučaju, osvetljenje u domu treba da istakne ne samo njegovu lepotu, funkcionalnost već i vas kao ličnost. Iz tog razloga pažljivo dizajnirani sistem osvetljenja vam može učiniti svakodnevni život i zadatke i te kako jednostavnijim. I uvek treba da imate na umu da čak i najmanji detalji poput oblika sijalice ovde mogu da igraju važnu ulogu.

U studiju Salt & Water spremni smo da vam pomognemo da nađete najbolje moguće rešenje osvetljenja za svoj dom. Sa našim saradnicima, profesionalcima u ovoj oblasti, osmišljamo mape osvetljenja u skladu sa važim svakodnevnim potrebama, dok naši iskusni majstori sve važe estetske prohteve mogu da izvedu u stvarnosti.

Sve što vi treba da uradite jeste da uključite lampicu.

PODELI OVAJ POST: