Tanka linija između enterijera i eksterijera

Blog

Prošlog meseca u novom internacionalnom magazinu o dizajnu i putovanjima po imenu DESTIG objavljen je stručni tekst naše direktorice Svetlane Mojić Džakule. Kao što smo obećali u letnjem broju našeg biltena, objavljujemo kompletan prevod ovog teksta. Originalno izdanje magazina naći ćete u našoj press sekciji.

Stapanje enterijera sa njegovom prirodnom okolinom podrazumeva adekvatnu implementaciju brojnih elemenata iz prirode u arhitekturi. Ovakvi enterijeri nalaze se u harmoničnom odnosu sa okolinom, a korisnici tih objekata se za ovakav dizajn opredeljuju iz raznih razloga koji nisu isključivo estetski.

Brojna medicinska istraživanja pokazuju da odgovorna upotreba prirodnih elemenata u arhitekturi smanjuje nivo stresa, poboljšava rezultate različitih terapija i menadžment bola. Upravo iz ovog razloga se ekološki principi u arhitekturi koriste pri projektovanju zdravstvenih ustanova. Ovi benefitidolaze do još većeg izražaja kada je u enterijer uključeno mnogo zelenila, bili to zeleni zidovi ili saksije sa cvećem. Naravno, sve pomenuto važi i za rezidencijalne enterijere.

Kako to funkcioniše u praksi?

Povezivanje arhitekture sa prirodnom sredinom je odlična, ali ne potpuno jednostavna ideja. Najbolji primeri enterijera urađenih u harmoniji sa okolinom se obično vide u dizajnu jahti. Budući da je ovo sfera iz koje ja direktno dolazim, iste principe primenjujem i u radu na različitim projektima uređenja enterijera. Da bi ih uspešno primenio, arhitekta nekoliko stvari mora konstantno imati na umu.

Prvo i osnovno, upotreba odgovarajućih materijala je od krucijalne važnosti. Kada projektujemo ovakve enterijere moj tim se obično oslanja na materijale izražajnih struktura i boja. Osnovna i najlepša karakteristika ovih materijala je njihov prirodni izgled, te se trudimo da svaka dalja obrada i konačni dizajn naglase njihovu prirodnu lepotu i da, kao takvi, funkcionišu sa ostalim elementima u enterijeru poput nameštaja i tehničke opreme.

Još jedna stvar koju treba imati na umu pri dizajniranju enterijera inspirisanih prirodom je raspored prostorija. Smeštanje određenih prostorija na odgovarajuću stranu sveta je veoma važno, čak i po cenu toga da vam konačan raspored promeni originalnu ideju. Na primer, dnevni boravak bi trebalo smestiti na južnu stranu kuće, a dodatnu prostoriju (bila to soba za zabavu, biblioteka ili kućna kancelarija) na sever. Iako ovakav potez može da dovede do izazova na samom gradilištu, razlog tome je vrlo jednostavan. Naime, za svaki dizajn enterijera koji se koncipira na konekciji sa prirodom izuzetno je važno kako i kada sunce ulazi u svaku posebnu prostoriju. Raspored soba tako utiče na dinamiku prostora i na to kako će se korisnici u njemu osećati. Drugim rečima, kao i svako arhitektonsko rešenje, ekološki svestan stambeni objekat treba maksimalno da iskoristi potencijal lokacije na kojoj se nalazi, odnosno njen genius loci (preovlađujući duh mesta).

Enterijeri inspirisani prirodnom okolinom bi pre svega trebalo da budu okvir svog okruženja sa jasnom tendencijom da postanu njegov integralni deo. Identintet ovakvih prostora se bazira kako na promoćurno uklopljenim detaljima, tako i na inovaciji. Isto važi i za eksterijere koji bi trebalo da budu jednostavni i u skladu sa vodećom temom. U ovakvim projektima obično su dominantne velike staklene površine koje pomažu da se enterijer u maksimalnoj mogućoj meri stopi sa okolinom. Kada radimo na projektima ovog tipa, moj tim u dizajn obično uključuje klizne prozore i staklena vrata koja se lako kontrolišu i održavaju. Kada su otvoreni, ovi elementi pružaju iluziju spajanja unutrašnjeg i spoljašenjeg u bukvalnom smislu te reči.

Primer projekta u kojem se jasno vidi kako multifunkcionalne staklene površine nadopunjuju dizajn možete naći u našim katamaranima apartmanima. Za ovaj projekat smo pre izvesnog vremena osvojili jednu važnu nagradu u oblasti dizajna i vremenom je osvojio dosta simpatija od strane publike. Poprilično sam sigurna da to ne bi bilo moguće bez inovacija u dizajnu koje ovaj projekat ne čine samo ekološkim, već pružaju mogućnost potpune veze sa prirodnom okolinom. Iako su naši katamarani apartmani dizajnirani prvenstveno za unutrašnje vode, značajan broj zainteresovanih kupaca pitao nas je da li je moguće smestiti ih na tlo. Naravno, ova ideja mi se vrlo dopala.

Još jedan važan kriterijum koji se mora uzeti u obzir pri dizajnu enterijera inspirisanog prirodom su klimatski uslovi lokacije na kojoj se projekat nalazi. Materijali koji se koriste pri ovakvim projektima moraju da budu otporni na UV zrake i vlagu, a trebalo bi da budu obloženi barem jednim slojem odgovarajuće zaštite za sunce.

U poslednjih nekoliko godina koristila sam svoje iskustvo u dizajniranju jahti u cilju projektovanja izazovnih enterijera koji se na sličan način povezuju sa prirodnom okolinom. Premeštanje ovih ideja na tlo bilo je sasvim neminovno, a s obzirom na to da uživam u kreiranju malih plutajućih objekata, dizajniranje male rasklopive kuće koja se uklapa u ma koji pejzaž bio je logičan korak dalje. Predviđeno je da se ova kućica u najvećoj meri pravi od prirodnih materijala poput drveta. Njena specifična osnova pruža korisnicima preko potrebni osećaj bezbednosti i privatnosti, kao i mogućnost relaksacije u potpuno prirodnom okruženju. Baš kao što bi trebalo da bude tendencija svakog projekta.

Jedan dizajn možemo prozvati ekološkim isključivo onda kada se dostignu svi pomenuti kriterijumi. Na kraju, to je upravo onaj dizajn koji direktno utiče na kvalitet života svojih korisnika.

Svetlana Mojić Džakula

PODELI OVAJ POST: