Salon nameštaja u Milanu: Dan prvi

Vesti iz studija

Veliki deo najprestižnijeg Salona nameštaja na svetu ove godine bio je posvećen najnovijim trendovima u svetu profesionalnog osvetljenja, te smo našu ovogodišnju posetu Milanu otpočeli smo obilaskom upravo ovog dela sajma. Ovom prilikom vam dajemo ekskluzivan uvid u to kakve nam je trendove doneo Euroluce 2017.

 

#1

Zanimljivo je da se LED rasveta pokazala kao jedan od vodećih trendova, a neki od najupečatljivijih primera su lampe od izvijenog metala, najčešće u obliku krugova koji se prepliću i sa kontinualnim LED trakama sa jedne strane. Mnogi proizvođači ponosno su pokazali lampe sa LED trakama koje istim intenzitetom sijaju i na zakrivljenim delovima. Ponegde su metalni elementi prefabrikovani, ponegde ofarbani u crno, a među popularnim materijalima se nalazi i sjajni inoks.

#2

Ista tema prisutna je i kod drvenih lampi. Tako smo na Salonu videli veliki broj lampi nastalih od kombinacije drvenih i LED traka, i to isprepletane u najraznovrsnijim mogućim oblicima.

#3

Lusteri od papira ispresavijani u razne geometrijske oblike i podsecaju na origami privukli su nam posebnu pažnju. Nadamo se da ćemo uskoro moći da ih uklopimo u neki novi projekat!

#4

Po svemu sudeći, trend grupisanja malih visilica u “grozdove” ne posustaje. No, za razliku od prethodnih godina, sada se ove lampice međusobno razlikuju kako po veličini, tako i po geometriji.

#5

Od sada će se visilice praviti u raznim novim materijalima. Dominiraju lampe od stakla, ali su sve prisutniji i drugi materijali poput gipsa, kompozitnih materijala, imitacije kamena i betona.

#6

U slučaju staklenih lampi, ove godine prisutan je trend kombinovanja providnog i mlečnog stakla na istoj svetiljci, često u različitim bojama sa zanimljivim prelazima.

#7

Da dizajn lampi postaje sve maštovitiji pokazuje i pojava proizvoda od šperploče. Ove lampe često su farbane u različite boje, dok se presavijanjem tankih traka dobijaju lusteri najizazovnijih oblika.

#8

Kao što smo i očekivali, dominacija industrijskog stila nastavlja se i ove godine, što se najviše može videti po broju metalnih žičanih lustera, lampi i visilica koje smo primetili na sajmu. No, pored crnog metala i bakra, ove godine industrijski stil su poprimile i visilice u beloj verziji.

#9

Druga varijanta industrijskog stila ogleda se u lampama-abažurima od zanimljivih materijala mrežaste strukture.

#10

I ove godine, nastavlja se trend povratka u prošlost, tačnije u srednje godine prošlog veka. Ipak, nostalgija je nešto manje zastupljena nego ranije.

#11

Jedna japanska firma predstavila je svoja rešenja osvetljenja na neobičan način – kroz zidove, drvene površine i umetnička dela.

#12

Keramičke lampe sa abažurima od tkanine su klasika koja ne izlazi iz mode. Primamljivih primera bilo je i ove godine.

#13

Zaobljene visilice, kao i one u obliku tube i dalje su u ponudi velikog broja kompanija. Ipak, primetne su varijacije u smislu izbora materijala, veličina, stilizacije i formi.

#14

Ove godine u trendu su i velike zidne lampe kružnih oblika, često grupisane sa difuznim ili indirektnim osvetljenjem koje stvaraju zanimljivu igru svetlosti i senke na zidovima (kao u slučaju naslovne fotografije).

#15

Na samom kraju, spomenućemo i smart ligfhting – opciju “pametnog” osvetljenja koja je vidno prisutna ove godine. U tom smislu, jednu od najpopularnijih opcija predstavljaju kinetički lusteri koji se otvaraju i zatvaraju, pomeraju, dimuju i menjaju boju svetla. Nekoliko izlagača među kojima je i Flos predstavili su aplikacije za upravljanje osvetljenjem u objektima pomoću mobilnih telefona. Izbor proizvoda je zaista impozantan. Videli smo čak i lampu koja budi i peva!

 

PODELI OVAJ POST: