Izveštaj sa drugog dana milanskog Salona

Blog

Ove nedelje nastavljamo sa pregledom najzanimljivijih trendova uočenih sa grandioznom Salonu nameštaja u MilanuProšli put pričali smo o rešenjima osvetljenja koji će dominirati ove godine, dok se u ovom tekstu okrećemo dizajnu nameštaja. Uživajte. .

 

#1

Pomoćni elementi su ove godine, da se slobodno izrazimo, pomalo intrigantni. Ovaj komentar pre svega se odnosi na komode i noćni stočići kod kojih su dva ugla zaobljena, a dva standardna.

#2

I dalje je popularno izostavljati ručke u dizajnu plakara i komoda. Ovi elementi se uglavnom otvaraju pomoću zaseka na površini, touch sistema ili neobično oblikovanih površina.

#3

Gotovo da uopšte nema elemenata od sjajnog drveta. Ono je pre svega voskirano, te više nije sirovog izgleda. Štaviše, upečatljivo je da je drvo izuzetno fino obrađeno, ali visoki sjaj se izbegava u velikom krugu.

#4

Mermer je sve prisutniji u okviru stolova za ručavanje, često u kombinaciji sa drvetom, a ponekad je zanimljivo uklopljen i sa kožom.

#5

Koža i tekstil predstavljaju neobičnu i sve popularniju kombinaciju. Kožna garnitura sa plišanim jastucima (i obrnuto) predstavljaju odličan primer. Takođe, pri presvlačenju stolica sada se koriste različite kombinacije materijala. Sa spoljašnje strane najčešće se nalazi koža, a sa unutrašnje tkanina, često sa sopstvenom šarom.

#6

Klub stočići sada je lako naći sa printom na gornjoj površini. Na nekoliko štandova smo videli prilično zgodan trend gde su dva odvojena stočića spojena zajedničkim printom, pa tako mogu da se koriste spojeno ili odvojeno. Osim toga, mogu se naći klub stočići različitih oblika i strukture, pa se često prepliću kružni i pravougaoni oblici i slično…

#7

Ivice gornje ploče kod klub stolova i komoda često su izdignute u odnosu na samu ravan gornje ploče. Na brojnim primerima napravljeni su useci u drugoj boji, sto vizuelno deli prednju ravan u nekoliko zasebnih celina i čini ceo element zanimljivijim.

#8

Mnogi stolovi imaju takozvane “žive ivice”. I pitanju je specifična obrada materijala koja odaje sliku toga kako su te ivice izgledale u neobrađenom stanju. Drugim rečima, u pitanju je obrađena verzija materijala koja čuva utisak neobrađenog.

#9

Oborene ivice i ivice pod uglom su prisutne svuda – na natkasnama, stolovima, komodama, ali i na raznim drugim elementima.

#10

Izuzetno su zanimljive zaobljene i niske fotelje koje kao da teku kroz prostor.

#11

Još jedan vanredno zanimljiv primer predstavljaju i stolice i fotelje kod kojih presvlaka kontinualno spaja rukohvat i deo za sedenje, pa izgleda kao da je prebačena preko stolice.

#12

Od boja zastupljene su pre svega pastelne nijanse, dok drečavih gotovo uopšte da nema. Pastelno-maslinasta zelena, pastelno-modro zelena, tirkizna, boja kože, indigo plava, kombinacije nijansi sivih sa tamnijom žutom, sve su to nijanse koje smo videli na nebrojeno mnogo artikala. Takođe, po svemu sudeći, i dalje je nezaobilazna kombinacija belog medijapana i prirodnog drveta.

#13

Pomena vredni su i stolovi za ručavanje čije nogare stoje pod kosim uglom, često sa oborenim ivicama. Dobar primer vidi se i na naslovnoj fotografiji!

#14

Isto važi i za stolove i komode kod kojih je deo elementa je presvučen kožom a deo je u drvetu.

#15
Na naše veliko (i pozitivno) iznenađenje, ove godine se puno koristi kanap ili koža upletena kao kanap, a u dizajnu nameštaja popularan detalj predstavlja i onaj pravo mornarski kanap. Za nas rođene mornare, to je bilo pravo finale drugog dana.

 

PODELI OVAJ POST: