Živeti blizu Sunca

Na potrovlju jedne četvorospratne zgrade u najlepšem delu grada stvorili smo malo magije. Uredili smo enterijer prostranog stana. Čitav prostor je zidan lučno, a želja našeg kiljenta je da u konačnom izgledu izbegnemo bilo kakve lukove. Finalne kosine nimalo nisu uticale na funkcionalnost, a mi smo dizajnirali sa namerom da ovaj prostor postane prava svojevrsna oaza.

Dnevna soba je okupana sunčevom svetlošću zahvajujuči krovnoj kupoli, portalima i krovnim prozorima koji je obilato unose u prostor. Dodatnu otvorenost daju transparentne pregrade koje samo artikulišu prostor, ne ograničavajući ga. Svetlom dnevnu sobu čine i prazni, beli zidovi.

Naspram njih je kao savršena protivteža zid prekriven policama različitih tekstura – na njima se prepliću drvo, kamen, metal i staklo. Jasno je da dnevna soba asocira na spokoj. Takva je i njena paleta boja – uključuje tek belu, crnu, sivu i boju drveta. Pretežno pravougaoni oblici podsećaju um na red. Kontrast je samo statua oblih formi koju smo postavili u nišu nastalu tokom projektovanja nadogradnje. Mnogo prirodne svetlosti dozvolilo je nameštaj tamnih boja.

Funkcionalnost kuhinje ogleda se u delu ormana sa kliznim vratima koji služi za sakrivanje svakodnevno korišćenih uređaja. Iskoristili smo svaki deo prostora na odgovarajući način – niži deo prostorije ispunjen jeradnom površinom, a viši služi za ostavni prostor sa ugrađenom tehnikom. Praktično je imati i dva kutka u kuhinji – jedan u kome par može brzo obedovati i drugi, sa stolom za formalnije obroke i više ljudi.

Prostor je maksimalno iskorišćen i u radnoj sobi. U njoj naši klijenti provode mnogo vremena u toku dana, što smo imali na umu tokom projektovanja. Zato smo se potrudili da obezbedimo sve uslove za rad u miru – jednostavan radni sto za dvoje i kauč. Jedan deo sobe je zauzela specifična celina sastavljena od ormana i stola za šminkanje.

Za prijatnu svakodnevnicu važno je imati uredan prostor. Zato smo uključili garderobere kao zasebne prostorije u kojima preglednosti doprinosi dosta svetlosti koja dopire kroz krovni prozor.

Krovnih prozora, i to čak šest u dva reda, ima i u master sobi. Na taj način ona je potpuno povezana sa nebom i prirodom. Zanimljivost u njoj je nepravilna geometrija uzglavlja koju smo naglasili izborom rasvete. Nepravilna je i geometrija zida naspram kreveta i to smo balansirali izborom masa i oblika. Pored kreveta smo dodali tepih koji ovaj deo stana taktilno i vizeulno čini mekšim, a svedenu geometriju razbili smo slikom na zidu iz koje zrače pokret i radost.

Skulputalni zid, efektan a lak za održavanje, našao se u ulaznom holu. Iza obloge na zidu sakriveni su vešernica i ulaz u dnevni toalet, a tu je i veliko ogledalo koje nije samo praktično, već i daje dubinu prostoru. Interesantan deo ulaznog hola predstavlja kvadriptih slika koje su ugrađene u oblogu. Stepenište koje vodi do stana je privatno, pa smo odlučili da ceo zid hola okrenut ka njemu bude u staklu. Tako je prostor istovremeno i atraktivniji i vizuelno veći.

Živeti blizu Sunca je i vaš san? Kontaktirajte nas da oplemenimo i vaš životni prostor.