Dizajn savremene kuhinje

Kako u ograničenom prostoru dizajnirati kuhinju koja izgleda otvoreno i prozračno? To smo učinili za jednu tročlanu porodicu u Novom Sadu. Postigli smo savremen, minimalistički izgled koji su klijenti želeli, ali i više od toga. Elementima u žutoj boji i poigravanjem sa geometrijskim šarama dodali smo i živahnost ovom delu stana.

Kuhinju smo vizuelno povećali pažljivim odabirom boja i oblika. Žuti elementi napravljeni su od medijapana visokog sjaja, što je učinilo drugačijom od drugih kuhinja  istog tipa. Geometrijske šare su korišćene tako da se ista tema na nekoliko načina provlači kroz prostor.

Sa leve strane od ulaza u prostoriju su elementi za pripremanje i kuvanje hrane: šporet sa rernom, sudopera i radni element sa pločom od belog keroka. Poslednji element u desnom nizu je kombinovani ugradni  frižider sa zamrzivačem koji smo podigli do plafona, dok se iznad njih nalazi još jedan element za odlaganje namirnica koje se ne koriste svaki dan. Ovaj element se nadovezuje na ostatak stana – sa njegove druge strane napravili smo police i kutak za osvetljenje povezan sa malim pokretnim šankom sa silikonskim točkićima. Šank ima dva osnovna predviđena položaja.

Naši klijenti želeli su da oblože staklom deo iznad radne ploče, te smo im specijalno za ovu priliku osmislili unikatni dizajn sa neobičnim geometrijskim šarama. Zanimljivo je da i zavesu krasi sličan šablon, a ta tema ispraćena je i na stolicama koje potpisuje Konstantin Grčić.

Po želji klijenata urađeni su i specijalni nosači za ubruse i krpe od inoksa kakvi se ne mogu naći na našem tržištu. Takođe, ovu kuhinju karakteriše i potpuni minimalizam kada pričamo o tehnici zatvaranja i otvaranja elemenata. Naime, medijapan je usečen tako da odgovara prstima i može lako da se otvori, pa samim tim svi elementi izgledaju potpuno ravni kada se gledaju sa lica.

Pomalo otežavajuća okolnost pri dizajniranju ovog prostora predstavljao je nizak prozor na čeonoj strani kuhinje gde se nalazi i radijator. Tu nisu mogli da se stave dodatni kuhinjski elementi. No, ovaj izazov je prevaziđen postavljanjem unikatne maske za radijator koja je postala nova površina za privremeno odlaganje stvari i koji se nadovezuje na vodeću temu.

 

Za potrebe ove kuhinje korišćeno je kvalitetno nemačko osvetljenje. Ispod svih gornjih elemenata nalaze se led trake. Postoji centralno osvetljenje sa tri svetiljke kao i dve visilice  iznad šanka.

 

Ova unikatna kuhinja nastala je, pre svega, zahvaljujući uspešnoj saradnji i otvorenoj komunikaciji koju smo ostvarili sa našim klijentima. Želimo im da, u budućnosti, u ovoj kuhinjici dožive mnogo lepih momenata uz ukusne obroke.