Dizajn kuhinje i trpezarije

Većina stanova u staroj gradnji pre ili kasnije doživljava transformaciju. Budući da tehnologija i trendovi napreduju velikom brzinom, neka stara rešenja jednostavno moraju biti modernizovana u skladu sa sve bržim načinom života. Naš tim imao je priliku da u stan iz druge polovine prošlog veka, unese raskoš prirodne svetlosti  i moderne rasvete, čija primena danas igra veliku ulogu u doživljaju prostorija.

kitchen-and-dining-design

Bilo je neophodno osmisliti kako od prenatrpanog i loše iskorišćenog prostora napraviti kuhinju sa trpezarijom u kojoj će mlad par rado boraviti. Mala i mračna kuhinja se naslanjala na terasu koja je naknadno zastakljena ali ne i izolovana. Zato je zimi bilo stalno hladno, a leti pretoplo. Taj prostor služio je kao ostava za sve što nije našlo svoje mesto u stanu. Trpezarija je bila fizički odvojena, sa vrlo loše izvedenom rasvetom i već promenjenom, funkcionalnom starom stolarijom, što smo kasnije lepo iskoristili.

kitchen-and-dining-design

Kako bi dobili jedan lep, prostran i prozračan prostor bilo je neophodno srušiti suvišne zidove. Poigrali smo se izvorima prirodne svetlosti i ugradnjom bočnog prozora u kuhinjskom delu povezali ove dve životno važne prostorije kako fizički tako i neprekidnim tokom pogleda.

dining-area-design

Kako uvek pažljivo osluškujemo potrebe klijenta, ovog puta ispunjena je i želja za velikom kuhinjskom radnom površinom. Tako se nova kuhinja prostire preko sva tri zida, a u donjim elementima stvoren je izuzetno velik prostor za odlaganje kako posuđa, tako i raznih drugih stvari. Boje koje preovladavaju su bela i siva po želji klijenta, sa primesama hrasta. Drvena tekstura pored na radnoj ploči, pojavljuje se i na sokli kuhinje, u skladu sa bojom postojećeg parketa u trpezarijskom delu. Radni prostor smo oplemenili uzdužno sečenim pločicama u dve nijanse sive boje, te je na taj način uveden zanimljiv detalj iznad same radne ploče. Kuhinja ima praktično dva lica, zahvaljujući jednom naročitom elementu koji je isprojektovan specijalno za ovaj prostor. Naime uz frižider, a na zamišljenom prelazu postoji element koji će poslužiti kao elegantna ostava za metle ili druge kabaste alate za domaćinstvo, dok smo sam stub maskirali u plitak prostor za začine i sitnije kuhinjske potrepštine. Ne treba naglasiti posebno, da su svi aparati birani da se uklope u novi dizajn ove moderne kuhinje.

kitchen-and-dining-design

Trpezarijski prostor je apsolutno relaksiran, jer je sve neophodno stalo u sada prostranu kuhinju. Postojeći radijator je „maskiran“ te se stiče utisak da se radni deo kuhinje prosto produžava u trpezariju. Na taj način dobili smo skladnu celinu. Novi sto sa stolicama iz Ikeine ponude je sam klijent birao i dao ideju koja se pokazala kao dobra i funkcionalna. 

Posebna pažnja i trud uloženi su u osvetljenje. Kuhinjski deo je dobio velike prozore iznad radne ploče, ali i led trake ispod visećih elemenata. Bazno osvetljenje je svakako smešteno na plafon, u vidu četiri led panela, koji su sasvim dovoljni za ovaj tip prostora. Zašto led rasveta? Osim vizuelnog ugođaja, led rasveta je energetski efikasna i svakako će doprineti uštedi energije koju prostor koristi.