Razvoj pametne kuće: Nekad i sad

Blog

Iako smo vam do sada obično davali konkretne primere toga šta jedna pametna kuća može da uradi za vas, danas pažnju skrećemo na njen razvojni potencijal, kao i na jednu od njenih osnovnih osobina – bezbednost svih ukućana.

No, da bi bili bezbedni, ukućani pre svega moraju da nauče da koriste pametne tehnologije, a to nikada nije bilo toliko jednostavno kao danas. Štaviše, ranije je nemogućnost edukacije korisnika bila jedan od većih problema u industriji. Korisnici prosto nisu bili sigurni šta uopšte predstavljaju pametni uređaji – da li se tu radi o uštedi vremena i energije ili o skupim proizvodima za zabavu koje vrlo brzo više neće ni upotrebljavati. Nije im bilo jasno na koje sve načine pametna tehnologija može da se koristi, niti su bili sigurni u dugovečnost proizvoda koji su tek u razvoju. No, prošle godine ovaj problem je konačno prevaziđen i kompanije su postale svesnije toga da moraju da brinu o edukaciji klijenata. Vremenom su se pojavili i novi uređaji svedenijeg dizajna, sa jednostavnijim interfejsom i opcijama nadogradnje sistema.

Napredak pametnih sistema tek sledi

U 2016. godini širom sveta je kupljeno i ugrađeno preko 80 miliona pametnih uređaja, što predstavlja ogroman rast “pametnog tržišta” u odnosu na 2015. godinu. U procentima gledano, to predstavlja rast od čitavih 64%. Među najprodavanijim proizvodima nalaze se termostati i detektori dima, pametne brave i video zvona na ulaznim vratima. Značajan deo prodatih uređaja predstavljaju aparati koji služe za asistenciju u domu kakvi su GoogleHome, Mike kompanije Bosch i sada već čuvena Alexa giganta Amazon. Analitičari tvrde da 2017. godina zapravo predstavlja prekretnu tačku u razvoju pametnih domova, budući da proizvođači danas bolje razumeju potrebu korisnika za edukacijom što će im pomoći da brže i lakše upravljaju svojim domaćinstvima.

Vektor i naslovna fotografija: freepik.com

Godina pred nama će najverovatnije doneti brojne inovacije, mada analitičari u kompaniji IHS Markit naglašavaju da će se fokus razvoja preusmeriti na snižavanje cena proizvoda, edukaciju korisnika i pojačavanje bezbednosnih mera. Drugim rečima, proizvođači danas rade na tome da cene prilagode široj lepezi kupaca, proizvode prosečnim korisnicima, a pri tom će se pobrinuti da niko ne hakuje vaš frižider!

Isto istraživanje pokazuje i to da će glasovni asistenti postati sve popularniji, ali i da će se pametne kuće bliže povezati sa pametnim automobilima. Predviđa se da će tokom 2017. širom sveta biti kupljeno i isporučeno barem 130 miliona pametnih uređaja.*

Takođe, ono što možemo očekivati je i napredak u smislu dizajna samih proizvoda koji će biti ne samo funkcionalniji, bezbedniji, nego i privlačniji. Naravno, uz ovakve uređaje, programiranje vašeg enterijera postaće još zabavnije, a nama arhitektama naročit izazov.

Važno je napomenuti i to da se danas većina pametnih uređaja u domaćinstvu koristi zasebno. Neki predstavljaju čak i nadogradnju na već postojeće proizvode (to su, na primer, dodaci za vodokotlić, okidači za svetlo koji mogu da se koriste na već postojećim sistemima rasvete, posebni kuhinjski uređaji itd.). No, jednog dana kada se odlučite za nadogradnju sistema, lako ćete sve ove posebne uređeje staviti pod isti mrežni čvor.

Pametna kuća je bezbedna za vas, vašu decu i ljubimce

Tendencija ka automatizaciji određenih kućnih aparata zapravo ima vrlo duboke korene. Da koncept pametne kuće nije samo stvar budućnosti pokazuje i činjenica da su čak i naši roditelji preteče današnjih pametnih uređaja koristili još pre nego što je ovaj koncept dobio tako zvučan naziv.

Tražite adekvatan primer? On ima dve reči: Bejbi alarm.

Prvi audio bejbi alarm plasiran je na tržište još pre Drugog svetskog rata, a video opcija se pojavila već u drugoj polovini veka. Tadašnji monitori nisu izgledali tako pufnasto kao današnji, ne koristi se više ni ista tehnologija prenošenja podataka, ali njihova prvenstvena namena je ostala apsolutno ista. Mnogi pametni uređaji koje danas koristimo baziraju se na istoj ideji – omogućavaju vam veću kontrolu u domu čak i u onda kada se fizički nalazite na drugom mestu.

Kada se radi o bezbednosti vaših ukućana, dece, pa čak i kućnih ljubimaca, ova karakteristika pametnih uređaja je od najvećeg značaja. Niste ubeđeni? Setite se samo kako opasan noću može da bude put do kupatila za stare ljude (pa čak i stare verne ljubimce) po mraku. Pametna rasveta to rešava tako što se pali pomoću senzora koji registruju pokret. U smislu bezbednosti ukućana takođe su popularni takozvani “activity trackers”. U pitanju su aparati koji se zasnivaju na tehnologiji nosivih senzora i koji prate fizičku aktivnost njihovih nosilaca, pa uz njihovu pomoć u svakom datom momentu možete biti sigurni u to gde vam se nalaze deca i ljubimci dok ste vi preokupirani drugim poslovima u domu.

Na kraju, treba da znate da se umreženost domaćinstva trenutno nalazi tek u ranim fazama i da na njihovom usavršavanju brojne kompanije širom sveta rade iz dana u dan. I verujte nam na reč da će doći taj dan kada će “pametni dom” postati jedini dom kakav znamo i volimo.

Mi vam pružamo mogućnost da zajedno sa nama i našim partnerima budete pioniri kućne automatizacije.

Ovim tekstom završava se Salt & Water serijal o pametnim kućama. Prethodne tekstove možete pročitati OVDE.

*Izvor: “Why 2017 will finally be the year of the smart home: Consumers figure it out”, CNBC

PODELI OVAJ POST: