Pametno kupatilo: Luksuz za koji niste znali da je neophodan

Blog

U pametnim kućama tehnologija se krije na najneobičnijim mestima, a jedno od njih je kupatilo. Međutim, ako samo malo stanete i razmislite, shvatićete da je ova prostorija sasvim logično “stanište” pametnih tehnologija. Na kraju krajeva, ipak je to mesto na kojem većina nas provede dobar deo svog života – i to u vrlo delikatnim i opuštajućim radnjama. Pa zašto ne biste sebi ugodili i učinili baš ovaj aspekt života ugodnijim (pa još i ekološkim!).

Uređaji koji će vam u tome pomoći raznih su vrsta, od stakala koji se po potrebi magle i tako kriju vašu intimu, pa sve do pametnih vaga koje informacije o vašoj kilaži šalju do vaše baze na internetu. No, mi ćemo se ovaj put osvrnuti samo na dve osnovne kategorije kupatilskih gedžeta, a to su: alatke koje vam pomaže da higijenu održite na maksimalnom mogućem nivou, kao i one uz koje će vam kupanje biti još prijatnije.

POSEBAN UGOĐAJ

Jedna od glavnih karakteristika pametnog kupatila je način na koji je organizovan njegov centralni odeljak – onaj za kupanje. O značaju kvalitetnih kada i tuš kabina već smo davno pričali, a ovaj put idemo korak dalje. Spa i wellness ugođaj, hidroterapijski dodaci i opcije masaže u tuš kabina neke su od prvih asocijacija koje se vezuju na sam pomen pametnih kupatila. Ali to ni izbliza nije kraj priče. Zapravo, jedna od osnovnih opcija pametnih kupatila nije uopšte ni vezana za tehnologiju! U pitanju su walk-in kade sa mogućnošću otvaranja u koje se ulazi bez imalo muke, te predstavljaju odličnu opciju za starije korisnike i sve one koji žele da se osećaju bezbedno u sopstvenom kupatilu.

Naravno, u ovom sektoru ćemo napomenuti još nekoliko zabavnih uređaja: ogledala koja funkcionišu kao ekrani, ugradni vodootporni video aparati na kojima možete da pogledate film dok se brčkate ili, pak, poslušate jutarnje vesti pri tuširanju pre posla, optimizovani tuš sa LED svetlima koja pokazuju kada je temperature vode prava za vas, digitalne tuš kontrole itd.

HIGIJENA

Brojne površine u kupatilu su mesta okupljanja raznoraznih bakterija i drugih mikroskopskih štetočina, te je izum automatizovanih slavina i dozatora tečnih sapuna olakšao svakodnevnicu mnogih. Ali, ne stajemo samo tu. Od svih pametnih uređaja za kupatilo, nama su omiljeni vodokotlići koji imaju opciju automatskog puštanja vode nakon što korisnik odstupi od toaleta. Dobra vest je to da ovaj gedžet može da se nadogradi na određene modele već postojećih kotlića, te vam veliko ulaganje za ovaj “luksuz” uopšte nije neophodno.

Toalet šolje koje se same čiste nakon upotrebe već su postale standard u javnim toaletima u Japanu, a kako i ne bi kada olakšavaju jedan nimalo drag deo obaveza u kupatilu. Ovakav način čišćenja je ne samo temeljan, već i ekološki, budući da se uz ograničenu upotrebu vode dobija bolji efekat nego kada korisnik sam čisti toalet.

Neobični a ipak suptilni dodaci za kupatila rashladna komoda za lekove i kozmetiku koja se, po običaju, obično nalazi iza ogledala, kao i neodoljiva topla fioka za zagrevanje peškira. Ove dve poslednje opcije možda deluju pomalo banalno, ali verujte nam, kada jednom probate ove uređaje, pitaćete se gde su bili tokom celog vašeg života.

Saznajte da li ste spremni za pametnu kuću u našoj specijalnoj ANKETIUkoliko našu seriju od sedam tekstova o pametnim kućama želite da primate direktno u vaše virtuelno sanduče, prijavite se OVDE.

PODELI OVAJ POST: