Razglednice iz Milana: Priče iz kuhinje

Razglednice iz Milana: Priče iz kuhinje

Kao što možda znate, celu prošlu nedelju proveli smo u Milanu na tamošnjem čuvenom Salonu nameštaja i verujte da nam nije bilo dovoljno! Zamislite da se čitav grad pretvori u jednu veliku, neodoljivu prodavnicu igračaka i, ma koliko se trudili, prosto ne možete da stignete da obiđete sve. Eto, tako je ukratko izgledao naš provod. No, postoji jedan odeljak te velike riznice igračaka koji nas je posebno interesovao, a to je sektor posvećen inovacijama u dizajnu kuhinja.
Po svemu sudeći, ove sezone će u kuhinjama, kao i u drugim prostorijama, biti dominantne tamne boje. U kombinaciji sa klasičnim elementima i prirodnim materijala kakvo je sirovo drvo i metal, ove nijanse mogu da budu vrlo efektne. Primetan je i povratak šestougaonih pločica u kuhinjski enterijer, što je poprilično sjajna vest budući smo ovaj element baš nedavno uvrstili u jedan od naših novijih projekata.

Sa druge strane, drvo apsolutno dominira! Sirovo drvo se do sada pokazalo kao izbor broj jedan, pogotovo kada je kombinovano sa materijalima visokog sjaja.

I ovogodišnji izbor projekata pokazao je da su neobična rešenja rasvete i dalje vrlo popularna. Na primer, ukoliko ste mislili da lusteri nemaju prođu u kuhinjama, grdno ste se varali! No, i tu ima nekih pravila. Klasični glomazni viseći lusteri su sada već potpuno demode, dok više malih lampica povezanih u celinu pružaju celom prostoru izvesnu dozu glamura.

Čini nam se da ove sezone najveće iznenađenje predstavlja izbor određenih boja. To najpre važi za jarke nijanse žute i crvene koje u kuhinjskom ambijentu deluju kao kakav modni dodatak.

Materijali poput Korijana i Keroka prisutni su u svakom mogućem obliku, a najčešće ih srećemo ispolirane i u kombinaciji sa nekim grubim, provokativnim elementima kakav je zid od sirove cigle (slika gore). U paru sa metalom, predstavljaju savršen izbor za kuhinje uređene u “industrijskom stilu”.

Elegantni kuhinjski elementi napravljeni od crnog metala su možda najveći hit ove godine. Na slici gore vidite kako se otvoreni metalni elementi odlično slažu uz drvene paravane.

Zanimljivo je da je ogroman procenat radnih površina prikazanih na Salonu izrađena u takozvanom “prirodnom” stilu, podsećajući na sirovi kamen ili metal. Primer gore pokazuje da Korijan odlično ide uz takve materijale, i očigledno je da ova razigrana kombinacija postaje jedan od vodećih trendova danas.

Ove godine konačno ćemo reći zbogom zaobljenim ćoškovima! Radne površine sada imaju naglašene, pravilne ivice.

Fantastično kuhinjsko ostrvo koje vidite na slici gore jedno ne od mnogih praktičnih rešenja koje smo primetili u Milanu. Na ovom primeru vidite nekolicinu trendi elemenata na jednom mestu, kao što su skrivene drške i elementi od metala visokog sjaja.
Na kraju ćemo spomenuti i večite klasike! Tradicionalno bele kuhinje doživele su preobražaj i sada u njima dominiraju drveni elementi. Ovakav dizajn je svima poznat (a nekima i vrlo drag), te će uvek lako naći put do potencijalnih kupaca.