Razglednice iz Milana: Pozdrav sa čuvenog Salona

Trendovi u industriji

Čuveni Salon nameštaja u Milanu napustili smo pre tri dana i polako počinjemo da sabiramo utiske. Salone del Mobile 2016 opravdao je sva naša očekivanja, te smo čitavih šest dana proveli u slavlju vrhunskog dizajna.

Redovni posetioci poput nas znaju šta da očekuju. Tokom dana Salona, čitav Milano se pretvori u i jednu grandioznu izložbu i gde god da se okrenete videćete po nekoliko inspirativnih i inovativnih modela koji pomeraju granice savremenog dizajna za buduće naraštaje.

Zato ćemo iskoristiti ovu priliku da vam predstavimo najnovije trendove prikazane na Salonu za koje smatramo da zaslužuju posebnu pažnju.

Novi odgovori na stare zadatke

Kao jedna od najvećih izložbi tog tipa, milanski Salone del Mobile se može posmatrati kao ogromna riznica inspirativnih radova u dizajnu nameštaja. Drugim rečima, na ulicama Milana u tom periodu mogu se naći najrazličitija moguća dizajnerska rešenja – što znači da na deset odličnih ideja dolazi i po jedan ekstravagantni debakl. No, iako ih dugo, dugo nećemo zaboraviti, ovaj put ih stavljamo u drugi plan i držimo se dizajnera koji i posle višedecenijskog rada uspešno daju potpuno nove odgovore na davno zadate teme.

 

 

Materijali

Na ovogodišnjem Salonu uočljiva je bila tendencija da sirovi materijali dobijaju glavnu reč u dizajnu. Ovaj put, akcenat je stavljen na savremeni industrijski stil gde je glavni materijal i dalje drvo koje bi ponekad netreniranom oku moglo da deluje kao da namerni nikakve prepravke nisu napravljene na njemu. Prirodna struktura drveta tako ostavlja snažan efekat na celu prostoriju u kojoj se nalazi. Još jedno iznenađenje predstavljaju i sve popularniji paneli koji imitiraju izgled zarđalog metala, betona ili gipsa.

 

Stolovi se obično prave od kombinacije metala i drveta sa jednostavnim i efektnim elementima koji još jedared podsećaju na industrijski stil. Pored drveta, metal je ove godine veliki hit, i obično ga viđamo ofarbanog u crno i druge tamne mat tonove. U kombinaciji sa drvetom i medijapanom visokog sjaja, može da proizvede izuzetan rezultat, naročito zato što između ovih materijala stoje velike suprotnosti.

Ništa kao fabrika čokolade

Tihi zemljani tonovi su ove godine apsolutni favoriti među dizajnerima. Pored tamnih nijansi, na ovogodišnjem Salonu dominirale su i čokolada, kako, bež i bela. Ostali lajtmotivi proistekli su iz sasvim druge priče. To su vatreno crvena i drečavo žuta,  boja vina i pastelne nijanse zelene i plave koje u svakoj sobi izgledaju kao pravo iznenađenje.

 

Gruba nežnost

Oble, odsečene ivice i ćoškovi jedan su od najpoželjnijih trendova ove sezone. Najčešće ih viđamo u kuhinjama, trpezarijama i kupatilima, ali nisu izbegli ni dnevne sobe. Osim što predstavljaju odlično rešenje ukoliko imate decu, ovakvi detalji odlično izgledaju u savremeno opremljenom enterijeru.

 

Jednostavna geometrija ovih elemenata u kombinaciji sa intrigantnim teksturama predstavlja odličan izbor za zajednički dnevni boravak. Još jedan novitet koji se polako uvodi u moderne stanove je sistem rasvete koji je integrisan u nameštaj.

 

 

Tamo gde se odigrava prava magija

Iz nekog razloga, prošle nedelje u Milanu na nas su najsnažniji utisak ostavile kuhinje. Iz tog razloga ćemo im posvetiti čitav naredni post, te vas pozivamo da nas posetite i sledeće nedelje, bez obzira na to volite li da kuvate ili ne! Verujte nam, naći ćete “specijalitete” baš po svom ukusu.

 

 

Što se tiče kupatila, moramo priznati da se tokom godina njihov dizajn nije puno menjao. Možda bismo mogli da spomenemo da se korijan sve češće koristi u opremanju kupatila, kao i to da je danas većina elemenata pomalo zaobljena i evocira eru 60-ih i 70-ih.

 

A evo i prave poslastice za kraj – naša CURVE kabina za tuširanje koje smo radili u saradnji sa italijanskom kompanijomRelax našla je svoj put do prestižnog Salona  nameštaja u Milanu, te smo požurili da se slikamo sa njom. Vidite, prava je lepotica.

 

Videti sopstveni dizajn na ovom veličanstvenom mestu pravi je užitak i ujedno razlog zašto toliko volimo svoj posao!

 

SHARE THIS POST: