Pametne opcije za uređenje dvorišta

Blog

U nekoliko poslednjih nekoliko nedelja puno smo pričali o energetskoj efikasnosti stambenih objekata i svemu tome što jedna pametna kuća može da uradi za vas. Među tim tekstovima ističe se i onaj o uticaju pametne kuće na životnu sredinu, ali tema koju do sada nismo doticali tiče se upravo bliskog okruženja kuće: njenog dvorišta i pomoćnih objekata na placu. Stoga je ovaj tekst posvećen opcijama automatizacije upravo ovih celina.

#1

TRAVNJAK & BAŠTA

Primena pametne tehnologije u baštovanstvu odnosi se prvenstveno na automatizovane prskalice koje će vam skinuti ogroman teret sa leđa i olakšati svakodnevnicu. Drugim rečima, ugradnjom prskalica nove generacije više nećete morati da se trudite oko mukotrpnog zalivanja, a pritom će i potrošnja vode biti ograničena, budući da je ovim uređajima to i osnovna namena. Savremene prskalice se ne uključuju po satu, već po potrebi zemljišta, što predstavlja znatno olakšanje i godi biljkama. Sva tehnologija iz click and grow porodice bazira se na prikupljanju podataka iz zemljišta poput nivoa vlage, dok napredni uređaji mere i nutritivne vrednosti zemljišta, temperaturu, klimatske i svetlosne uslove u bašti. Posebnu pogodnost predstavljaju automatizovane kosilice koje se (slično pametnim usisivačima koje smo nedavno spominjali) samostalno pomeraju po travnjaku obavljajući ovaj dosadni posao. Tehnologija koja stoji iza pametnih kosilica bazira se na sličnom principu kao i električne ogrlice za pse, pa tako ne dopuštaju kosilici da izađe iz unapred određenih parametara.

Primer plana pametne bašte

#2

BAZEN

Ugradnja bazena predstavlja olakšanje i sreću mnogih, ali verujte nam da je doživljaj još bolji kada se radi o bazenu sa pametnim opcijama. Brojne kompanije od kojih neke rade i u našem regionu specijalizovane su za ugradnju wellness i protivstrujnih bazena pomoću kojih ćete očvrstiti mišiće čak i pre glavne sezone. Ovakvi bazeni obično imaju višestruki sistem filtracije, opciju zagrevanja vode kako biste mogli da ga koristite tokom cele godine, automatizovanu pokrivalicu, daljinsko upravljanje i podvodno osvetljenje. Naravno, ukoliko ste više naklonjeni pukom izležavanju u vodi, dostupna je i spa varijanta – jer ako smo nešto do sada naučili, to je da se pametna tehnologija prilagođava ne samo vašim potrebama, već i karakteru.

#3

GARAŽA

Osim pametnog svetla koje radi po sličnom principu kao na tremu, prvo na šta većina nas pomisli po pominjanju definicije “pametne garaže” jesu automatizovana vrata. Iako je ova pogodnost starijeg datuma, ona nije nimalo zastarela. Novina u ovom smislu je to što senzori na vratima mogu da se povežu sa uređajem u vašem autu, te da sama počinju da se otvaraju po vašem dolasku, bez dodatne intervencije.

#4

OSVETLJENJE

Već smo spominjali da pametna rasveta može da se podesi tako da prati odgovarajuća “scenarija” koja korisnicima olakšavaju boravak u domu. Bez obzira na to radi li se o osvetljenju trema, prostora za roštilj ili okoline bazena, sve ove opcije imaju ne samo dekorativnu, već i bezbednosnu svrhu. Na primer, automatizovano osvetljenje se uključuje pomoću senzora koji registruju pokret kako biste znali da se neko približio vašoj kući, a samo se isključuje nakon nekoliko minuta od poslednjeg registrovanog pokreta. Isto tako, LED osvetljenje bazena omogućava lepši doživljaj pri noćnom kupanju, a male svetiljke taktički pozicionirane u njegovoj blizini će sprečiti da neko upadne u isti. U idealnom slučaju, glavno svetlo na tremu možete pustiti da svoj posao obavlja samostalno (da se uključuje po potrebi ili kada zađe sunce, a da se isključuje po njegovom izlasku), dok je ostale scene moguće podešavati jednostavnim opcijama preko pametnog uređaja po vašem izboru.

Saznajte da li ste spremni za pametnu kuću u našoj specijalnoj ANKETIUkoliko našu seriju od sedam tekstova o pametnim kućama želite da primate direktno u vaše virtuelno sanduče, prijavite se OVDE.

PODELI OVAJ POST: