Kako upravljati pametnom kuhinjom

Blog

Zamislite koliko bi život mogao da vam bude lakši kada biste imali rernu koja zajedno sa vama pravi meni dana, koja sama određuje temperaturu pečenja i vreme pripremanja obroka! Pa onda još i mašinu za pranje sudova koju možete da kontrolišete na daljinu. Ili frižider koji prati šta sve stavljate u njega, kao i rok trajanja skoro svih namirnica, a onda vam daje sugestije za kupovinu i recepte koje ćete voleti.

Zvuči li vam to nerealno? Možda, čak, previše savršeno? Naša serija tekstova o pametnom dizajnu domaćinstva tu je da vam kratko i jasno predoči prednosti automatizacije domaćinstva. Ovaj put, u fokusu su kuhinje.

Prvo i osnovno što treba da znate o pametnim kuhinjama je to da uz automatizovane uređaje može da se uštedi od 30% do 50% energije, a da se pritom ojača funkcionalnost prostorije.

Zbunjeni? Nije vam sasvim jasno kako vam automatizovana kuća pomaže da postanete štediše?
U nastavku teksta, u nekoliko teza pokazaćemo vam kako to zapravo funkcioniše.

#1

PRAVOVREMENA OBAVEŠTENOST O PROBLEMIMA

Pripremate obrok neposredno pred izlazak iz stana, jedna ringla vam ostaje uključena, ali vi ipak odlazite. Nekoliko minuta kasnije, vaš pametni šporet “shvata” da je ringla ostala predugo uključena iako se na njoj ništa ne kuva, te šalje notifikaciju na vaš telefon kako biste mogli da reagujete. Vi to činite odmah pomoću odgovarajuće aplikacije i ringla se gasi iako ste vi već kilometrima udaljeni od nje.

Isto je primenljivo u slučaju kada ne morate trenutno da delujete. Na primer, kada vam se pokvare određeni delovi kuhinjskih aparata, kada se pokvari svetlo u (mikrotalasnoj) rerni, kada iskoči faza itd.

#2

DALJINSKO UPRAVLJANJE

Osim u već pomenutim slučajevima, daljinsko upravljanje možete koristiti i za nadzor. Tako ćete pomoću kamerica postavljenih u frižideru i ormarićima uvek moći da znate koje namirnice već imate kod kuće, a koje treba da kupite, pa i da pratite njihov rok trajanja.

Plan pametne kuhinje (dizajn: Salt & Water)

#3

UŠTEDA NA ENERGIJI (ALI I NOVCU)

U pitanju su uređaji koji se sami isključuju kada je potrebno i ne dopuštaju vam da beskorisno koristite struju ili vodu. Na primer, senzori u prostoriji mogu da navedu slavinu da sama isključi protok vode ukoliko se vi više ne nalazite u prostoriji. Isto tako, pametni šporet će se sam isključiti kada dostigne maksimalnu temperaturu (ili kada provri voda na ringli) kako vam ručak ne bi izgoreo.

#4

ZDRAVA ISHRANA

Određeni modeli pametnih frižidera povezanih sa vašim mobilnim uređajima ili kućnim panelima oslanjaju se na algoritme pomoću kojih predlažu namirnice koje je potrebno kupiti. Ovi programi u sebi sadrže i veliku arhivu recepata, što znači je da vaš pametni frižider u stanju da vam predloži najadekvatniji obrok od namirnica koje već posedujete. Kako je prvenstvena namena pametnih uređaja to da se sa lakoćom adaptiraju vašem načinu života, automatizacija istih se može izvršiti tako da potpomognu zdrave navike.

#5

ČISTOĆA

Vraćate se kući kasno sa posla i poslednje što želite je da vas sačeka gomila prljavih sudova i nered po podu. Međutim, automatizovana mašina za pranje sudova srediće prvi deo problema u pravi čas, dok će se robot usisivač pobrinuti za ostalo. Na vama ostaje samo da u pravi čas pokrenete aplikaciju za pomenute uređaje (ili da ih podesite unapred).

#6

SVETLO I VENTILACIJA

O prednostima automatizovanih roletna pričali smo u prošlom tekstu, ali bismo voleli da naglasimo njihov značaj u vođenju pametne kuhinje. Kako su ventilacija i dnevno osvetljenje izuzetno bitni za ovu prostoriju, njihova automatizacija je možda najvažnija kada pričamo o ambijentu i osećaju prijatnosti. Dobra stvar vezana za pametne kuhinje je to što ne morate da razmišljate satima unapred o tome kada treba da provetrite prostoriju i zatvorite krila u slučaju vrućine, jer ona to sve već radi sama – čak i kada vi niste tu.

#7

PAMETNI DIZAJN

Nijedna pametna kuhinja nije zapravo privlačna bez pametnog dizajna. A tu stupamo mi. Iako će se naši tehnički partneri svakako postarati da svi uređaji budu “pod konac”, da ne vire nikakvi kablovi i da oku ugodni uređaji budu jedini vidljivi, naš zadatak je da tehniku i dizajn sklopimo u jednu funkcionalnu celinu. Svi znamo da baš kuhinja u najvećem broju domaćinstava predstavlja onu glavnu, centralnu prostoriju u kojoj porodica provodi najviše vremena i kao takva treba da podržava ne samo vaš način života, već i vaš (životni) stil.

Saznajte da li ste spremni za pametnu kuću u našoj specijalnoj ANKETIUkoliko našu seriju od sedam tekstova o pametnim kućama želite da primate direktno u vaše virtuelno sanduče na nedeljnoj bazi, prijavite se OVDE.

PODELI OVAJ POST: