5 opcija pametne rasvete kojima smo oduševljeni

Blog

Pametna rasveta se može definisati kao umreženi sistem svetlosnih uređaja u domaćinstvu koji omogućavaju efikasnu kontrolu svetlosti i prijatan boravak. Zajedno sa ostalim pametnim uređajima u domaćinstvu čini jednu kompaktnu mrežu koja ima za cilj da vam olakša svakodnevne aktivnosti u domu, ali i da ograniči potrošnju električne energije.

jednom od naših prethodnih tekstova osvrnuli smo se na prednosti koje nosi kvalitetno osmišljen sistem osvetljenja iz ugla profesionalnih dizajnera enterijera, tako da sada priču proširujemo u smeru najatraktivnijih pametnih opcija kada je u pisanju rasveta. Pa, krenimo redom…

#1

Indirektna kontrola

Kao što vam je već poznato, kontrola pametne rasvete ne zavisi isključivo od vašeg učešća. Uključivanje i isključivanje svetla može se podesiti tako da se odigra u određenim vremenskim periodima (svetlo na tremu npr. može da se aktivira kada padne mrak ili kada vi odete na spavanje) ili putem senzora koji registruju pokrete.

#2

Praćenje odgovarajućih scenarija

Svaka pametna kuća korisniku nudi mogućnost kreiranja određenog broja “scenarija” koji mu olakšavaju boravak u domu. Tako, na primer, scenario pod nazivom “Jutro” podrazumeva podešavanje svih uređaja koje stanari koriste po buđenju tako da sve odgovara njihovim potrebama (roletne se dižu, svetlost se postepeno pojačava, na razglasu počinje omiljena radio emisija…). Isto važi i za scenario odlaska od kuće kada se automatski isključuju sva nepotrebna svetla i uređaji za zabavu, a sigurnosni sistem se aktivira. Sa druge strane, tu je i “najgori mogući scenario” u slučaju provale kada, osim aktivacije alarma, sva svetla u kući počinju da trepere ne bi li skrenula pažnju komšija.

Svi ovi scenariji se aktiviraju vrlo lako, u samo par poteza telefonom ili, kao u slučaju provale, potpuno samostalno. Pametna rasveta u svim pomenutim varijantama igra vrlo bitnu ulogu, a neretko i ključnu.

 

#3

Li-Fi

U pitanju je potpuno nova tehnologija koju jedva čekamo da primenimo, ma koliko dugo čekali na tu šansu. No, ostajemo oduševljeni njom sve dok ne postane deo naše svakodnevnice (a znate kako u svetu tehnologije takve stvari brzo napreduju). Ovaj termin varijacija je na sveprisutnu Wi-Fi tehnologiju, a odnosi se na mogućnost bežičnog prenošenja podataka putem svetlosnih uređaja. Stručnjaci tvrde da je čak mnogo brža od sada već ustaljene Wi-Fi tehnologije! To znači da ćete gigabajte podataka, u svakom mogućem trenutku, moći da prenosite preko samo jedne sijalice. Nije li to sjajno? Ukoliko vam sve ovo deluje previše apstraktno, pogledajte ovaj video (srpski titlovi dostupni).

#4

Rasveta  u ulozi kućne pomoćnice

Ne, ne mislimo da je pametna rasveta sposobna da vam skuva ručak i opere veš, za to ćete ipak vi lično morati da se pobrinete. Ali, pametna rasveta vrlo lako može da vam skrene pažnju na sve što se dešava u kući. Ukoliko ubitačno glasno slušate muziku, te ne čujete da vam zvoni telefon ili zvono na vratima – ona počinje da vibrira i treperi ne bi li vam skrenula pažnju na poziv. Zgodno, zar ne?!

#5

Ušteda energije

Kao što smo već nagovestili u našim prethodnim tekstovima o automatizaciji domaćinstava, korišćenje pametnih uređaja može vam uštedeti velik procenat utrošene energije na mesečnoj bazi. Isti je slučaj i sa automatizovanim osvetljenjem koji zahvaljujući svojim mogućnostima uspeva da kontroliše potrošnju energije u svakom momentu. Ukratko, pametna rasveta savršena je opcija za one koji konstantno zaboravljaju da isključe svetlo u sobi koju ne više koriste. A takvih ima i više nego što mislite. Verujte nam…

Još jedan odličan primer ove pametne opcije je treperenje svetla koje vas tako “tera” da izađete iz kreveta ako propustite uobičajeno vreme za buđenje (osim ako vaša mačka to ne uradi u međuvremenu, naravno).

U svakom slučaju, opcije pametnog osvetljenja su brojne i, malo je reći, potpuno fantastične. Da li se na ovoj listi nalazi neka koju biste voleli da dodate?

Saznajte da li ste spremni za pametnu kuću u našoj specijalnoj ANKETIUkoliko seriju od sedam  tekstova o pametnim kućama želite da primate direktno u vaše virtuelno sanduče, prijavite se OVDE.

PODELI OVAJ POST: