Uticaj pametne kuće na životnu sredinu

Blog

Osim što podržavaju naš životni stil, pametne kuće u velikoj meri utiču na životni ciklus prirodne sredine.

Merenje ovog uticaja nije sasvim jednostavno i istraživanja su još uvek u toku. Neka od nama najinteresantnijih obavljena su u Finskoj pre nekoliko godina, a za cilj su imale razvoj simulacione alatke za modelovanje potrošnje električne energije nezavisnih pametnih kuća.* Pojedini rezultati istraživanja pokazali su da automatizacija može imati pozitivan uticaj na životnu sredinu na taj način što smanjuje maksimalnu potrošnju električne energije u određenim kritičnim vremenskim periodima i pomera deo potrošnje električne energije  sa dana na noć.

Ovaj koncept vam je sigurno poznat. Svakome od nas barem je jednom palo na pamet da opere veš tokom noći kad je struja jeftinija, pa da se probudi ranije da ga prostre pre posla. U slučaju kućne automatizacije, princip je isti, s tim da je teret obaveze skinut sa vaših pleća. To znači da više ni ne morate da gledate na sat da biste znali kada treba uključiti mašinu, a ne morate čak ni da vodite evidenciju o tome kada je struja jeftinija. Sve to pametni aparati rade umesto vas.

U brojkama to izgleda ovako: Prosečno domaćinstvo sa četvoro stanara godišnje emituje 543 kilograma ugljen-dioksida (kgCO), dok prosečno automatizovano domaćinstvo u kojem takođe žive četiri osobe godišnje emituje 473 kgCO. A za našu prirodnu sredinu razlika od 70 kgCO i nije baš mala.

No, nije svaka pametna kuća ujedno i “zelena”. Ona ima takav potencijal, ali njen uticaj na okolinu isključivo zavisi od vašeg izbora tehničkih aparata koje ćete implementirati u domaćinstvo.

Zato u nastavku sledi “šoping lista” koju bi trebalo da uzmete u obzir ukoliko se odlučite za automatizaciju pokućstva.

Automatizovani termostat

Otišli ste na posao a zaboravili da zatvorite prozor iako znate da će klima kad-tad početi da radi? Nikakav problem! Tu je aplikacija pomoću koje očas posla možete isključiti svoj aparat i sprečiti bespotrebnu emisiju ugljen-dioksida. I to je samo jedna od pogodnosti. A Američka Agencija za zaštitu prirodne okoline došla je do podatka da se korišćenjem automatizovanog termostata može uštedeti između 10 i 30% na električnoj energiji.

Pametno osvetljenje

Kao što mu ime kaže, uz njega više ne morate da brinete da li ste svetlo na tremu ostavili predugo uključenim. Pametno osvetljenje jednostavno ne bi bilo tako pametno kada ne bi samo znalo da se isključi kad treba.

Automatizovane roletne

Poenta ovog fantastičnog (i neopravdano nepopularnog) uređaja je da vas natera da što ređe koristite klimu tako što će se roletne na prozorima i vratima same prilagođavati uglu sunčeve svetlosti da bi vas zaštitile od vrućine tokom najtoplijih delova dana.

Vodovodni sistem na koji možete da se oslonite

Zašto biste bili konstantno mokri tokom zalivanja bašte ako to vaša kuća može da uradi mnogo brže, bolje i sa mnogo manje vode? Nekima od ovih sistema može se upravljati i pomoću internet aplikacija, a podaci određenih proizvođača govore da se potrošnja može smanjiti za čak 35%. Da, govorimo o litrima i litrima uštede!

Dobra vest za sve prosečne potrošače je činjenica da na današnjem tržištu ima sve više pametnih uređaja svih vrsta koji, svaki na svoj način, mogu da vam olakšaju svakodnevnicu. To za sobom povlači nadmetanje u cenama, a samim tim i automatizaciju za, takoreći, svačiji džep.

Sve to pokazuje da pametna kuća više nije stvar budućnosti, nego dobre investicije. Baš kao što ćete u supermarketu kupiti za desetak dinara skuplju sijalicu jer znate da će vam duže trajati, u pametnu kuću ulažete da biste smanjili tekuće troškove i bolje pazili na prirodnu sredinu.

U pitanju je studija “Environmental Impacts and Benefits of Smart Home Automation: Life Cycle Assessment of Home Energy Management System” iz 2015. godine koju potpisuju Jean-Nicolas Louis, Antonio Calo, Kauko Leiviskä i Eva Pongrácz. Evaluacija je urađena sprovođenjem generičke metode Procene životnog ciklusa (Life Cycle Assessment – LCA) koja analizira uticaj proizvoda na životnu sredinu, počevši od momenta dobijanja materijala iz prirode, pa sve do upotrebe recikliranog proizvoda i konačnog odbacivanja.

 

Saznajte da li ste spremni za pametnu kuću u našoj specijalnoj ANKETIUkoliko seriju od sedam  tekstova o pametnim kućama želite da primate direktno u vaše virtuelno sanduče, prijavite se OVDE.

SHARE THIS POST: