Stan u duhu Balija u Novom Sadu

Deo Balija došao je u jedan novosadski stambeni prostor. Naime, mi smo ga utkali u enterijer stana inspirisani bračnim parom koji je emotivno vezan za ovo ostrvo zato što su se na njemu upoznali. Dugogodišnja iskustva naših klijenata sa različitim kulturama na drugom kraju sveta učinili su ovaj stan onim što sada jeste. Mi smo bili uzbuđeni zbog izazova da  njihovo svojevrsno bogatstvo prelijemo na moderan stan koji se razlikuje od svih vladajućih trendova na ovim prostorima.

Stan sa pogledom na Limanski park i Frušku goru zamislili smo kao vedar i otvoren prostor. Pleteni elementi koji asociraju na ovo istrvo u Indijskom okeanu našli su mesto već u dnevnoj sobi. Ljuljaška i ratan u kombinaciji sa ugaonom sofom ovoj prostoriji za svakodnevni život dali su efekat godišnjeg odmora. Tekstura i materijal ljuljaške bili su nezaobilazni i za dečiju sobu, gde se za dvoje male dece kreirao prostor prevashodno namenjen igri. Na tu slobodu asocira i tapeta sa motivima šume preko celog zida.

Drvo se kao materijal javlja na više mesta u stanu, pa i u formi plafonskih greda koje su upečatljive u trpezariji. Prostor za ručavanje nadovezuje se kako na dnevnu sobu tako i na kuhinjski prostor. Kuhinja je u formi kuhinjskog ostrva koje je povezano sa dnevnom sobom. Ovakav raspored je praktičan – dozvoljava klijentkinji da i tokom pripreme obroka učestvuje u aktivnostima dece. Ljubav naših klijenata prema bojama vidljiva je upravo u kuhinjskoj keramici i svetloplavoj nijansi kuhinjskih elemenata. Boje Dalekog istoka su svojih pet minuta dobile i u kupatilu, i to u formi dekorativne keramike na čeonom zidu i podu. Pločice sa geometrijskim uzorkom donose živost prostoriji u kojoj se naši klijenti spremaju za dan pred njima.

Odmor znači rasterećenost, kako duše tako i prostora, zar ne? Vlasnici stana nisu želeli da on izgleda prenatrpano, pa je zato čitava jedna prostorija izdvojena kao ostava/vešernica. Ona je podeljena na otvorene i zatvorene plakare za odlaganje odeće, torbi i kofera, ali su tu i mašine za pranje/sušenje veša. Funkcionalnost nam je oduvek bila bitna u dizajnu enterijera, a u ovom stanu primetna je i u toaletu. Tamo je iskorišćen svaki delić prostora, od malog ormana iznad wc šolje do lavaboa koji je specijalno izrađen za ovaj prostor i pravo je malo umetničko delo u njemu.

 

Pametno odlaganje stvari vidljivo je i u komfornoj spavaćoj sobi. Tamo smo postolje bračnog kreveta iskoristili upravo u tu svrhu. Uredan prostor je uvek uslov za kvalitetan odmor i opuštanje. U ovom stanu, opuštanje je itekako moguće i na terasi. Na jednom kraju male terase uredili smo kutak za leškarenje, dok je drugi rezervisan za rad od kuće. Savršen balans, ako nas pitate.

Na terasi završavamo obilazak stana u kome bi svako osetio duh poznatog indoženskog ostrva. Ono što je još važnije – stil karakterističan za Bali ostaće u prostoru da prati ovu porodicu kroz život.