Dizajn fasade u Subotici

Ovo idejno rešenje fasade budućeg objekta u centru Subotice je Salt & Water timu osvojilo otkup i 4. mesto na zvaničnom konkursu!

contemporary-facade-design-in-subotica

Cilj ovog konkursa bio je da se pronađe najbolje idejno rešenje za fasadu buduće zgrade u strogom centru Subotice. Poseban izazov predstavljala je činjenica da će se ova zgrada nalaziti između dva zaštićena istorijska objekta. Sa desne strane nalazi se zgrada subotičke Poliklinike nastala između dva svetska rata, dok sa leve imamo Gradsku gimnaziju u baroknom stilu izgrađenu 1895. godine po projektu čuvenog Ferenca Rajhla. Samim tim, jedan od naših glavnih zadataka bila je izvedba rešenja koje odgovara duhu mesta, ali i potrebama budućih stanara i korisnika zgrade.

Inspirisani našom ličnom potrebom za pokretom i tendencijom raznih objekata da se menjaju kroz vreme, osmislili smo dizajn koji vam upravo sada predstavljamo. U pitanju je naš prvi projekat ovog tipa i više smo nego zadovoljni rezultatom koji smo ostvarili na ovom konkursu.

contemporary-facade-design

Kao što smo prethodno naglasili, inspiraciju za ovaj dizajn smo našli u potrebi za pokretom i menjanju različitih mesta, objekata, pa čak i ličnosti kroz vreme. Verujemo da pokret i konstantne promene predstavljaju neke od glavnih elemenata arhitekture kao fizičke ekspresije. U ovom dizajnu četvrta dimenzija je predstavljena kao simbol kontinuiteta vremenske dimenzije. Tako ova zgrada može da menja svoj izgled na samo tokom jednog dna, već i tokom dužeg vremenskog perioda. No, da bi njena lepota dostigla svoj maksimum, posmatrač mora da se pomera.

Pokret u ovom smislu označava i promenu od stare arhitekture ka savremenom izrazu. S tim na umu zaključujemo da sama zgrada više nije statična, monumentalna prilika, jer se pokret i ritam pojavljuju kao glavni elementi fasade. Upravo iz tog razloga smo napravili vizualizacije koje su vedre i razigrane, a kao takvi savršeno se uklapaju u eklektičnost starog grada.

contemporary-facade-design

Velika nam je čast što smo učestvovali u ovom konkursu i ponosni smo na rezultat koji smo na njemu ostvarili. Ovog petka u Subotici će biti postavljena izložba sa najboljim radovima sa konkursa, te jedva čekamo da otputujemo tamo i podelimo utiske sa drugim učesnicima.

contemporary-facade-design
contemporary-facade-design