Prostrana pariska bajka u srcu Vojvodine

Zgrada u kojoj su se susrela dva različita vremenska perioda bila je lokacija jednog od naših najzahtevnijih projekata. U samom srcu Novog Sada renovirali smo salonski stan. Cilj je bio prilagoditi ga životu četvoročlane porodice tako da veliki prostor bude potpuno iskorišćen.

Ispunjen svetlošću i u svetlim tonovima, ovaj prostor je u znaku modernog neoklasičnog stila. Kamen se kao motiv ponavlja na nekoliko mesta – kuhinjska radna ploča i ostrvo su od kamena, kao i kamin u dnevnoj sobi. Ima ga i na klub stolovima i u kupatilima ispod lavaboa, a vidi se i pri samom ulasku u stan. Sav nameštaj je rađen po meri i specijalno dizajniran za ovaj stan, kao i vrata koja prelaze standarnu visinu vrata.

Kuhinja je dobro opremljena zatvorenim elementima kako bi izgledala uredno i organizovano. Veoma je prostrana, toliko da se čitava porodica i u njoj može okupiti za obrokom. A ako se obeduje u trpezariji, biće to za neobičnim ovalnim trpezarijskim stolom. On zajedno sa centralnim lusterom izgleda poput skulpture u prostoru. Sam trpezarijski prostor nije opterećen nameštajem – vitrine u njoj su specijalno ugrađene da bi se to postiglo.

Hodnik koji će nas odvesti do drugih prostorija poslužio je za velike ormane u kojima se skladišti odeća i obuća. Takav je i zajednički walk-in garderober koji povezuje dve devojačke sobe. U pastelnim nijansama i sofisticiranog izgleda, obe imaju zanimljivu rasvetu i pripadajuće kupatilo.

Drugo, master kupatilo pripada celini master spavaće sobe i zasebnog garderobera. I dalje su zastupljene jednostavne linije i svedene forme, a jedna od specifičnosti ove sobe je posebna zidna tehnika. Naime, baš kao i u dnevnoj sobi i trpezariji, i ovde su na zidovima specijalno projektovana udubljenja, uz dodatno ambijentalno osvetljenje. U sobu ulazi i puno prirodne svetlosti preko portala okrenutih ka terasi. Nije ta terasa jedina u ovom komfornom stanu – druga ide uz trpezariju i kuhinju.

Stižemo i do dnevne sobe. Ova prostorija je izuzetno prostrana, toliko da obuhvata biblioteku sa kaminom i drugi deo osmišljen za uživanje u filmovima. Tople i nežne boje, kao i udobni komadi nameštaja govore o efektu koji smo sa njom tražili i postigli.

Dizajniranje unutrašnjosti ovog porodičnog životnog prostora bilo je izazovno. U zgradi se stapaju dva načina zidanja, a nama je bila poverena velika kvadratura.

Bilo je važno svakom kvadratnom metru pristupiti kao jedinom, predvideti dovoljno prostora za odlaganje stvari, a vizuelno ne smanjiti prostor.

Mi smo zadovoljni što smo to i učinili.