Pretvaranje vikendice u mesto za život

Postojeću vikendicu od 60m2 na obroncima Fruške Gore, građenu početkom osamdesetih, bilo je potrebno proširiti i pretvoriti je u kuću za stanovanje. 

Uz minimalne intervencije na postojećem objektu, uspeli smo da u postojeći prostor smestimo tri spavaće sobe, radnu sobu i kupatilo. Na prostoru postojeće otvorene terase isprojektovali smo novi dnevni prostor – dnevni boravak sa kuhinjom i trpezarijom i ulaznu zonu. Ovaj prostor osmišljen je tako da pušta puno prirodne svetlosti u sebe, sačuva fenomenalan pogled na grad i obronke planine, a da istovremeno bude dovoljno ušuškan tokom hladnijeg perioda godine. 

Pretvaranje vikendice u mesto za život

Klijent je želeo kuću u savremenom stilu, koja istovremeno odgovara i lokaciji gde se nalazi, te smo se odlučili da postojeći deo objekta ostavimo obložen u kamenu koji se nalazi na okolnim lokalitetima, dok smo novi deo osmislili u dosta stakla, drveta i detalja u antracit boji.

Kuća svojim oblikom je osmišljena da se nadovezuje na padinu na kojoj se nalazi. Na taj način uspeli smo da je povežemo da čini jedinstvo sa okolnom prirodom. Zahvaljujući blagoj kosini krova, klijent je dobio i terasu na kojoj u senci može da uživa u svoj lepoti prirode koja ga okružuje, a koju vrlo jednostavno, pomeranjem svega nekoliko kliznih portala nadovezuje na dnevni boravak.