Komfor na kvadrat

Čitav grad obuhvaćen pogledom sa jedne terase. Novosadski stan koji pruža to zadovoljstvo tema je ove priče. Dizajnirali smo enterijer ovog luksuznog dupleksa, obukavši čak devet prostorija u čistu raskoš. Hoćemo li zajedno unutra?

Igra je možda prvi utisak o njemu – kao smena velikih umetničkih formata na zidovima, kao skladan ples između toplih tonova drveta i belih zidova, kamenih površina zanimljive strukture i svetlih tkanina u toplim bojama. Na oba nivoa ovog dupleksa postigli smo moderan izgled kombinacijom drveta, kamena i stakla.

Tonove drveta srećemo u dnevnoj sobi, gde se iza furnirane obloge sakriva veliki ostavni prostor. “Mekoj” atmosferi na koju drvo asocira može da doprinese i šinska rasveta sa plafona, a skrivena svetla sa otvorenih polica daće dodatni šarm. Ako nastavimo u kuhinju i trpezariju videćemo da se stilski nadovezuju na dnevnu sobu. U kuhinji će nam pažnju privući aspirator u boji zlata kao neočekivan, a vrlo zanimljiv detalj. Onda će to učiniti i usklađeni tamni i svetli medijapan, kao i radna ploča od veštačkog kamena. Kamen ćemo, u vidu obloge trpezarijskog zida u dekoru mermera, pronaći i u trpezariji.

Iz otvorenog dela donjeg nivoa prelazimo u privatni – radnu, master i gostinsku sobu. Elegantan izgled radne sobe podstiče produktivnost, a tamne boje zidova i nameštaja razbijene su unikatnom fototapetom. Komfor je bio neizostavna stavka, te tako svaka od prostorija ima pripadajuće kupatilo. Ona su stilski povezana sa sobama koje prate, te je tako zid kupatila pored radne sobe obložen keramikom u dekoru drveta.

U sobi za goste se deo prostorije predviđen za spavanje lako transformiše u kutak za druženje – modularni stočić u tome itekako pomaže. Umetnička dela velikih formata karakteristična su za ceo stan, a jedno od njih našlo je mesto i u gostinskoj sobi. Kod plakara smo izbegli monotoniju time što je sastavljen od više različitih delova. Antracit i dekor mermera na zidovima kupatila pored gostinske sobe preslikavaju se i na nameštaj. Indirektna rasveta iza ogledala naglašava dekor pločica.

Možda je najupečatljvijeg izgleda master spavaća soba u kojoj vidimo detalj koji se ponavlja kroz čitav dupleks – oblogu od furnira drveta.

Na zidu iza kreveta ova obloga se stapa sa delom koji je pod veštačkim kamenom. Antracit medijapan i ogledala privlače poglede na frontovima plakara, dok u master kupatilu to čine ogledala sa integrisanom rasvetom. Tamna boja nameštaja i zidova u kupatilu, pa i stakla na tuš kabini, prate master spavaću sobu u njenoj prefinjenosti.

Vratiće nam se misao o igri kada izađemo u hol i krenemo ka gornjem nivou dupleksa. U holu se smenjuju motivi kamena i ogledala, kao različitih materijala i tekstura.Njime idemo do stepeništa u kome su velike površine zidova razigrane oblogom od furnira i rasvetom na frontalnom zidu. Rasveta je postavljena i ispod gazišta i uz dve boje kamena daje sjajan efekat.

Za kraj, pođimo na terasu sa koje smo na početku uživali u pogledu na grad.

Staklena vrata je odvajaju od stepeništa, podsećajući nas na staklene pregrade kojima su sva kupatila odvojena od soba. Terasa je sastavljena iz zatvorenog i otvorenog dela, oba okupana prirodnom svetlošću. U zatvorenom delu postoji zona za opuštanje, mini kuhinja i toalet, čiji smo mali prostor razigrali upotrebom pločica u dve boje.

Ništa u ovom stanu nismo prepustili slučaju. Štaviše, puno je pažnje poklonjeno svakom detalju. Zamišljate li već svoju svakodnevnicu unutar ovakvih zidova? Tu smo da i vaš životni prostor učinimo podjednako unikatnim. Mi u studiju Salt & Water ne ciljamo niže od toga.