Uređenje obale Perućca

Kao stručnjaci za arhitekturu na vodi, bili smo pozvani da se uključimo u projekat uređenja obale Perućca, kako bismo osmislili rešenja koja ne narušavaju prirodne lepote ovog područja, već su u skladu sa prirodnim okruženjem.

Projektni zadatak se sastojao iz dva dela. Prvi deo je obuhvatao osmišljavanje marine sa stazama i privezom za 36 plovila. Marina je trebala biti opremljena, priključcima za struju, vodu i tuširanje. Takođe, bilo je neophodno pozicionirati čvrst hangar za opremu (kanue, skifove i pedaline) i mokri čvor duž obale.

Drugi deo zadatka je podrazumevao osmišljavanje cele jedne tipologije privatnih plutajućih objekata, i pravila koja treba da ispune – po dimenzijama, međusobno, i u odnosu na obalu.

Svaki plutajući objekat ima jednu etažu koja se uzdiže 4m iznad površine vode, a krov mu je iskorišćen kao terasa kako biste u potpunosti uživali u prirodi.

Dizajnirali smo tri različita tipa plutajućih objekata – mali, srednji i veliki. Njihova postavka je pažljivo osmišljena, s minimalnim rastojanjem od 15 metara između svakog objekta, kako bi se postigla skladna udaljenost.

Krakovi marine koji su bliži obali su obezbeđeni fiksnim šipovima, s minimalno jednim šipom postavljenim sa svake strane, pružajući stabilnost i sigurnost plutajućim objektima. Između dva “pika” marine, nalazi se dovoljno mesta za dva plovila, omogućavajući pristup vodi za još veće uživanje u harmoničnoj sredini.

Najmanja verzija plutajućeg objekta sa površinom od 40m2, sadrži povezanu kuhinju, trpezariju i dnevni boravak, kao i otvorenu terasu orijentisanu ka jezeru.

Fasadu plutajućih objekta, karakterišu obloge sa teksturom drveta i staklene površine koje se stapaju sa sredinom. Bočne strane i strana ka obali su većinom zatvorene, dok je suprotna strana potpuno otvorena.

Korišćeni materijali, kao što su obloge otporne na vremenske uslove s drvenim teksturama i spoljna stolarija u antracit boji, doprinose skladnom uklopljenosti objekta u prirodni ambijent.

Srednja verzija plutajućeg objekta, površine 50m2, čini dnevni boravak sa kuhinjom i trpezarijom, kupatilom, i jednom spavaćom sobom. 

Najveća i najkomfornija verzija plutajućeg objekta ima ukupnu površinu od 60m2. Ovaj objekat obuhvata kuhinju sa trpezarijom, prostrani dnevni boravak, udobno kupatilo i čak dve spavaće sobe.

Prepoznatljivi detalj na svakoj od plutajućih kućica koji privlači pažnju su prozori ka obali, koji imaju kružnu formu, delikatno podsećajući na prozore na trupu plovila.