Snežnik 44’

Nekada je vukao druge brodove, olupine, teške materijale i opremu, pa čak i smeće. Nakon što je prošao kroz naše ruke, spreman je za duže rute po evropskim rekama i kanalima. Mali remorker iz 1948. pretvorili smo u luksuznu jahtu, čuvajući njegov retro duh.

 

U godini kada je nastao remorkeri su uglavnom išli na paru, a do promene u vidu dizel motora došlo je šezdesetih godina. Decenije su prošle u radu, a Snežnik je sačuvao svoju čvrstu metalnu konstrukciju, solidnu strukturu, zanimljiv raspored enterijera i laku pokretljivost. Dovoljno da uzbuđeni uplovimo u jedan od izazova redizajniranja industrijskih objekata koji su tokom prethodnih godina postali vrlo popularni.

Želeli smo što manje modifikacija u enterijeru. Dodali smo samo one elemente za koje smo bili sigurni da će se dobro uklopiti u minimalistički-retro izgled unutrašnjosti. U Snežniku se nalaze salon, kabina za spavanje, kupatilo i kormilarnica koja je verovatno najzanimljivija prostoriija. U njoj se kriju mala kuhina i tajna vrata do putničke kabine.

Najponosniji smo ipak na spoljašnjost ovog remorkera. Bilo nam je važno da taj deo bude maksimalno prostran budući da putnici provode oko 80% vremena na palubi. Kod Snežnika on je podeljen u dva nivoa – na donjem se nalazi natkrivena sofa, dok je na delu iznad salona prostor za sunčanje.

Prozori na remorkeru su sada veći u obimu kako bi posetiocima pružili što lepši pogled na okolinu. Snežnik će u budućim plovidbama Evropom moći da ugosti do četvoro putnika koji će u svakom momentu moći i da zastanu uživajući u istraživanju obala.