Tri knjige o dizajnu jahti koje morate da pročitate

Tri knjige o dizajnu jahti koje morate da pročitate

Proces učenja i sticanja iskustva je dug i naporan, ma u kojoj industriji radili, i šta god bilo polje vašeg interesovanja. No, ukoliko ste slušali svoje srce i odabrali put kojem baš vi treba da idete, postoje dobre šanse da vam to silno učenje neće predstavljati nikakav problem. Da biste do tog cilja uopšte stigli, neophodna vam je kvalitetna literatura. Budući da je dizajn jahti naša specijalnost, odlučili smo da vam ovaj put predstavimo knjige koje su u dobroj meri formirale naše obrazovanje i ostavile dubok uticaj na naše karijere.

#1 Principles of Yacht Design (Principi dizajna jahti)
Autori: Lars Larsson, Rolf Eliasson

Da budemo jasni, radi se o najvažnijoj knjizi ikada napisanoj koja dotiče osnove nautičkog dizajna. Naša direktorica, Svetlana Mojić, upoznala se sa ovom knjigom još 2006. godine u Geteborgu kada je kao student pohađala letnji kurs dizajna jahti. Predavanja je držao Lars Larsson, jedan od autora knjige i vodeći profesionalac u ovom polju.
Knjiga u najvećoj meri pokriva osnove dizajna jedrilica i bavi se skoro svakim aspektom ovog procesa. Potpuno nova jedrilica od 40 stopa poslužila je kao glavni primer kako bi čitaoci dobili što bolji uvid u to kako teorije dizajna funkcionišu u stvarnom životu. Kada opisuju tehničke detalje procesa, autori su izuzetno temeljni, što je jedan od najvećih kvaliteta knjige. Pored toga, Principi dizajna jahti su napisani vrlo vešto sa puno zanimljivih detalja, pa tako u njoj mogu da uživaju kako profesionalci, tako i svi ljubitelji nautike koji bi voleli da zaplove u sličnim vodama.
Instrukcije date u ovoj knjizi su bukvalno sve ono što vam treba da se “zakačite” na ideju dizajniranja broda, a upravo to se desilo i Svetlani pre toliko godina. 

#2 Boat Design (Dizajn Brodova)
Autor: Paolo Tumminelli

U pitanju je sjajno štivo za početnike. Ukoliko vas zanima koja klasa jahte se koristi za trke, a koja za rekreativne plovidbe, ovo je knjiga za vas!
Ovo je, takođe, odličan vodič kroz istoriju motornih brodova i opšte kruzing kulture. Između ostalog, knjiga pruža informacije o tipovima plovila, oblicima, materijalima i bojama. Ilustruju je predivne retro fotografije, pa nemojte da se začudite ako usred čitanja spontano pođete na pravo putovanje kroz vreme. Prvo ćete se prebaciti u glamur 50-ih i 60-ih godina prošlog veka, kada je jahting kultura kakvu danas poznajemo po prvi put uzela maha, a onda sledi polagani skok kroz vreme sve do današnjih dana. Ipak, nama omiljeni deo sadržaja predstavlja “rokovnik”, deo knjige u kojoj se upoznajemo sa najvećim facama iz sveta dizajna jahti, koji su istoriju ove oblasti prodrmali iz temelja – svako na svoj način.
Zanimljivo je (i vrlo zgodno) to što su sva poglavlja u ovoj knjizi napisana na pet različitih jezika. To zapravo znači da čitajući knjigu o dizajnu možete naučiti i neki strani jezik. Nije li to sjajno? Sve u svemu, ukoliko tražite knjigu sa kojom biste voleli da preplovite ceo svet, znajte da je Tumminellijevo štivo odličan izbor!

#3 Understanding Boat Design (Razumeti dizajn brodova)
Autor: Ted Brewer

U pitanju je odličan priručnik za sve nautičke entuzijaste. I nemojte da dozvolite da vas udžbenički dizajn ove knjige uplaši, jer ona je prelepo i vrlo koncizno napisana literatura.
Pored osnovnih tehničkih informacija, knjiga takođe pruža savete o tome kako možete rešiti sve do jednog problema vezanih za projektovanje plovila i jedrenje. I pod tim mislimo da se bukvalno sve-do-jednog problema može rešiti sa ovom knjigom. Bez obzira na to da li vas zanima kako da jedrite sa punom kobilicom, ili želite da saznate koja vam sve bezbednosna oprema treba u slučaju dugih plovidbi, ovo je knjiga za vas. Ovo saznanje sadrži i izuzetno bogat rečnik pojmova, što može biti vrlo korisno ljudima kojima je ovo prva literatura o dizajnu jahti.
Autor Ted Brewer je cenjeni dizajner sa višedecenijskim iskustvom. Osnivač je Instituzta za dizajn jahti, te smatramo da njegovom mišljenju treba verovati i iskreno preporučujemo ovu knjigu.