5 bitnih pitanja o kojima se u startu morate dogovoriti sa dizajnerom enterijera jahte

Dizajn jahti

Ako želite da vam zajednički rad sa dizajnerom enterijera protekne bez trzavica, posebnu pažnju obratite na nekoliko stvari. Evo liste pitanja za postaviti (i odgovoriti) kako bi pametno odabrali saradnika ili pak najbolju od opcija koje saradnik nudi.

 

 

  1. Ko su krajnji klijenti? Za koga se plovilo pravi?

I Vi i dizajner pre saradnje morate znati odgovor na ovo pitanje zato što je čitav proces usmeren isključivo prema onima koji će na brodu boraviti. Hoće li će se plovilo koristiti za privatne svrhe ili za čarter? Jer, ako je za čarter, to znači da svi materijali moraju biti mnogo izdržljiviji i da se sve površine lako i brzo čiste. Prostor treba da bude takav da se sve stvari u njemu lako i intuitivno pronalaze i koriste (Mora, recimo, biti jasno kako se šta otvara, kako se pale svetla, gde se šta nalazi). Dizajn je u tom slučaju obično svedeniji, neutralniji i prilagođen lokacijama za čarter. Stil je gotovo uvek takav da ne “bode oči” putnicima, kakvi god da su njihovi lični ukusi. 

 

Drugačije stoje stvari kada se dizajnira za privatne klijente – onda je sve po njihovom ukusu, odgovara njihovim potrebama i stilu života. Iako je generalno poželjno da se materijali lako održavaju, u slučaju privatnih klijenata se na to gleda opuštenije.Tada ima mesta i za elemente koji zahtevaju posebnu pažnju. Kroz plovilo tog tipa dnevno se kreće manje ljudi, pa se i više materijala i tekstila sme koristiti. To znači da, na primer, dolaze u obzir i ručno rađeni vuneni tepisi.

 

  1. Da li tim radi samo idejni projekat ili i može da vas prati i kroz razradu projekta? Da li je može da pripremi  i tehničke priloge? Ako je tako, koje priloge očekivati?

Ako vam treba više od lepih rendera koji će služiti samo u marketinške svrhe, nek već na početku i dizajner za to zna. Šta tačno želite kao finalni rezultat – samo vizelizacije ili i detaljne tehničke crteže? U redu je ako vam trenutno zbog promocije treba samo idejni projekat. Svakako je dobro znati da li na isti tim možete da računate i za naknadnu razradu ili bi pak morali da uključite i nekog drugog. Ako je dogovor da dobijete i tehničke crteže, definišite tačno koji su. Da li će vam, npr, stići i specifikacije svih elemenata koji su u projektu? Ako na vreme saznate u kojim su sve oblastima vaši saradnici iskusni, sva je prilika da će saradnja teći glatko i bez iznenađenja.

  1. Koliko je idejni projekat konceptualan – u kojoj meri idejni može da odstupa od glavnog?

Na Internetu se može naći mnogo fenomenalnih vizuelizacija plovila i njihovih enterijera koji privlače pažnju. Ipak, kad zagrebete ispod površine videćete da nije sve tako sjajno – oni ne odgovaraju potpuno uslovima na moru. Koliko dizajner razmišlja o finalnom korišćenju prostora? Da li se konsultuje tokom rada sa drugim inženjerima? Dobar dizajnerski tim će  razumeti inženjerski deo projekta dovoljno da uključi vaše zahteve u inicijalni dizajn. Tako će kasnije biti manje promena i iznenađenja. Lepo je kada dizajn dobro izgleda, ali još lepše kada sve funkcioniše i na uzburkanom moru i kada posada nesmetano radi, a gosti uživaju. Da li vaš dizajner može da prati i izradu enterijera, nabavku materijala i koordinaciju izvođača ili se njegov posao završava predajom dogovorenih crteža?

 

  1. Da li dizajner enterijera ima svoju mrežu saradnika? Da li njihov rad ulazi u cenu ili će se dodatno naplatiti?

Kao što za celo plovilo treba više profesionalaca koji rade uigrano, tako i dizajn enterijera ne može da prođe bez spoljnih saradnika. Koliko njih? Zavisi od toga koliko je projekat zahtevan. Unapred se sa dizajnerom dogovorite ko će tražiti te ljude. Ko će proveriti da li je odabrana rasveta dovoljna da se prostor pravilno osvetli? Da li projektant već sarađuje sa nekim ko će birati i projektovati audio i video opremu  ili tu osobu treba da pronađete vi? Ko se bavi tehnologijom kuhinje i usklađuje  sa potrebama i željama kuvarskog šefa? Da li u timu imaju stručnjaka za prostor teretane ili ga tek treba pronaći? Da li se koriste sve gotove tkanine ili će se nešto posebno dizajnirati specijalno za to plovilo? Možda ste za brod imali na umu i umetnička dela. Ako je tako, ko će ih birati? Korak po korak, prođite zajedno kroz sve potencijalne saradnike.

 

  1. Gde je zamišljeno da jahta plovi i da li je potrebno raditi detaljan proračun enterijera plovila?

Definišite prema kom Registru će biti izrađeno plovilo. Svaki od njih ima sopstvene zahteve koje treba ispuniti, a najlakše je kad se od starta radi u skladu sa njima. Registar zahteva i različite sertifikate materijala koji se koriste u enterijeru. Pored toga što je lep, enterijer mora i težinski da odgovara plovilu za koje se radi. Da li je težina u enterijeru u skladu sa predviđenom? Treba dosta vremena da bi se uradio detaljan proračun težina u enterijeru. Zato, da ga ne biste gubili, definišite na početku ko će to obaviti. Iz našeg iskustva, najbolje je da projektanti enterijera urade taj deo posla i dostave vam finalne cifre. 

 

Dizajniranje jahte je dug i detaljan proces. Nemojte ga dodatno komplikovati i produžavati nepreciznim dogovorima sa dizajnerima enterijera. Čekiranjem ove liste uštedećete sebi vreme, energiju i novac.

PODELI OVAJ POST: