8 razloga zašto život u malom utiče pozitivno na celokupno zdravlje

Arhitektura & Enterijer

Danas ćemo vam skrenuti pažnju na jedan pokret u arhitekturi (ali i na internetu).

Tiny House Movement podrazumeva zdraviji i ekonomičniji način života zahvaljujući kojem možete skinuti veliki teret sa svojih leđa. Benefiti su brojni, pa ćemo nabrojati samo neke od njih:

1. Život u malom prostoru se uklapa u svačiji budžet,

2. Mala kuća je jeftinija za održavanje,

3. Mala kuća je i jednostavnija za održavanje (a čišćenje zahteva i manje vremena),

4. U ovakvom prostoru lakše ćete se povezati sa okolinom,

5. Pozitivno se odražava na kreativnost,

6. Odlično utiče na mentalno zdravlje,

7. Konačno ćete se rešiti stvari koje vam uistinu nisu potrebne,

8. Ovakva stambena rešenja su jednostavno zdravija (štaviše, male kuće se obično prave od prirodnih materijala).

Sve su to ujedno i razlozi zbog kojih mi u Salt & Water studiju volimo da radimo na ovakvim projektima. Budući da imamo veliko iskustvo u dizajniranju jahti i drugih plovila (među kojim se svakako ističe naš katamaran apartman), premeštanje naših ideja sa vode na tlo došlo je sasvim prirodno. Stoga vam sada predstavljamo naš novi projekat – rasklopivu malu kuću za uživanje u svakom prirodnom ambijentu.

Kuća je većinski napravljena od potpuno prirodnih materijala kao što je drvo. Sam dizajn baziran je na ideji kombinovanje unutrašnjeg sa spoljašnjim prostorom, a koncept kao takav podrazumeva jaku vezu između korisnika i prirodne okoline u kojoj se nalazi. Ovakav dizajn pruža korisnicima preko potrebno osećanje privatnosti i sigurnosti, a raspored enterijera omogućava korisnicima potpuni komfor.

Ova rasklopiva kuća dizajnirana je kao multifunkcionalni objekat čiji se oblik i geometrija u potpunosti menja kada se raširi. Centralni deo enterijera je zamišljen kao prijatan prostor koji čine dnevni boravak, trpezarija i kuhinja, dok se deo za spavanje nalazi iznad kupatila. U upotrebi je i mala ostava do koje se dolazi sa spoljne strane u kojoj korisnici mogu da drže nameštaj sa terase i sve što im je potrebno za rad u baši.

Spoljašnji prostor kuće dobija se njenim rasklapanjem i u celosti predstavlja veliku terasu. Kada se ona podigne, cela kuća se sklapa i postaje u potpunosti zatvorena, asimetrična i bezbedna od svih spoljašnjih uticaja, bilo da su u pitanju vremenske nepogode ili ljudski faktor. Tokom leta, kuća stalno može da bude rasklopljena, time dopuštajući da se unutrašnji i spoljašnji prostor sasvim usklade.

Rasklopiva kuća Salt & Water studija je koncipirana kao prefabrikovan model, što znači da prilikom njene izgradnje nisu potrebni nikakvi teški građevinski radovi. Štaviše, nakon što se donese na željenu parcelu, objekat u celosti može da se sklopi na licu mesta. Dozvole za podizanje ovakvog objekta variraju od zemlje do zemlje, a u nekima čak nisu ni potrebne. Iako može da se podigne i na praznom placu, ovaj objekat ne predstavlja trajno stambeno rešenje. No, budući da broji samo 20 kvadratnih metara, može se podići i kao odvojeni pomoćni objekat u prikladnom dvorištu.

Trenutno radimo na kreiranju liste čekanja na koju mogu da se prijave svi zainteresovani kupci. Čim informacije o ceni objekta, kao i tehničke specifikacije projekta budu dostupne, prosledićemo ih upravo kontaktima sa ove liste.

Više vizualizacija možete pogledati u našem portfoliju.

PODELI OVAJ POST: