Stambeno-poslovna kuća u Beogradu

Iskustvo sa klijentima koji vode porodični biznis pokazalo nam je njihovu naviku da privatno ne odvajaju mnogo od poslovnog. Ipak, potrebna im je pomoć da uspešno organizuju svoj multifunkcionalni prostor. To smo učinili za porodicu iskusnih stomatologa i zubnih tehničara u Beogradu.  Uspešno smo objedinili njihov stambeni i poslovni prostor, do detalja poštujući želje i afinitete.

annex-exisiting-house

Za naše klijente preseljenje u novi, veći prostor nije dolazilo u obzir zato što imaju veliki broj klijenata vezanih za ovu lokaciju. Jedan od izazova bio je to što je ova kuća naslonjena jednom stranom na komšijsku zgradu. Zato je bilo obavezno pratiti urbanu matricu ovog dela grada i potruditi se da objekat ne odudara previše od okoline. Klijenti su želeli da zadrže neke od starih elemenata na zadnjoj strani kuće (ovalni kameni zid i metalne spoljne stepenice). Mi smo uspeli da ih uskladimo sa asimetričnom fasadom na prednjoj strani objekta. Zadovoljni smo i balansom koji smo postigli u podeli objekta na poslovnu i privatnu stranu. U prizemlju kuće nalaze se doktorska ordinacija, recepcija i čekaonica za  koje je obezbeđen lak pristup. Sa druge strane, na spratovima su dve porodice dobile svoju privatnost.

Plac obuhvata i veliko dvorište, u čijem se dnu nalazi pomoćni objekat koji se može koristiti kao letnja kuhinja ili prostorija za opuštanje. Tu je i kratki prilaz za automobile. Ukratko, reč je o modernom dizajnu čija su dva lica pažljivo usklađena.