Vahali X rečni kruzer

O PROJEKTU:

Klijent: Vahali brodogradilište

Brodogradilište: Vahali brodogradilište

Godina projektovanja: 2021.

OPIS:

Dizajn enterijera rečnog kruzera Vahali X koji je ime dobio po prepoznatljivoj spoljašnjosti i neočekivanom profilu broda sa ravnima ukrštenim u obliku slova X. Modernog izgleda i nestandardne forme sa specifičnom reljefnom strukturom.

KONCEPT:

Ideja je bila suprotstaviti se ustaljenom konceptu rečnog kruzera. Prema njemu, kruzer je prevozno sredstvo koje služi samo još kao prenoćište i koje koriste mahom ljudi stariji od 60 godina. Klijenti su želeli rečni kruzer koji nudi veliki broj sadržaja i ambijenata i  sam po sebi je interesantan, tako da je primamljiv i mlađim putnicima. 

DIZAJN:

Priroda kao savršena celina sastavljena od mnogo naizgled nespojivih delova inspirisala nas je za dizajn ovog enterijera. Fokusirali smo se na pet elemenata prirode koji objašnjavaju sveukupnu složenost materije. Prema istočnim filozofijama, priroda funkcioniše i svemir se kreira međusobnim odnosom pet glavnih elemenata promene. Tako je pet restorana na brodu dobilo po jedan element/stil (zemlja, voda, vazduh, vatra i etar). Isto smo uradili i sa drugim prostorima – putničkim kabinama i kupatilima. Na taj način je svaka od njih postala unikatna, dobivši boje, oblike i detalje u skladu sa dodeljenim stilom.

ZEMLJA

U casual dining restoranu zastupljen je industrijski stil. Tamne boje asociraju na zemlju i vizuelno su “teže”. Glavni detalj je drvo koje prolazi kroz konstrukciju i povezuje dva prostora. Zemlja je povezana sa etrom i čine svojevrsni jing i jang. Spiralno stepenište između njih spona je težeg i mračnijeg sa svetlim i lakim. Kabina kojoj je pripojena zemlja kao element takođe ima tamne boje i dašak zelene kao simbol biljaka koje rastu iz zemlje. Celokupno osvetljenje za ovaj prostor smo posebno dizajnirali, postavivši na nekoliko mesta zupčanike. Zbog tehnike kojom su rađeni, oni izgledaju kao da su zarđali. Prostore za saunu i masažu karakterišu mirni tonovi, zelenilo i opuštanje. “Uzemljenje” koje pruža povratak unutrašnjem biću savršeno se uklopilo u ovaj element. Prati ga i jedna od putničkih kabina sa pripadajućim kupatilom. 

ETAR

Lounge restoran u znaku etra smestili smo u geometrizovan prostor. U ovom svetlom ambijentu takav je i pod, a nameštaj je u više boja. Na sredini su zanimljive svetiljke koje podsećaju na skulpture. One se protežu kroz otvor koji ovaj nivo spaja sa donjim, “zemlja” nivoom. Šank se vizuelno nastavlja na plafon, a ispred njega je veliki podijum za igru. Zidovi su oslikani geometrijskim formama, koje smo koristili i kod nameštaja, svetiljki i šanka. 

VAZDUH

Vazduh kao element prati a la carte restoran – mesto čijem luksuzu doprinose mermer i zlatni detalji. Inspiracija nam je bio vazduh koji se kreće, te zato ima iskrivljenih formi i onih koje izgledaju kao da su pomerene. U skladu sa tim je dizajniran i pod, a prozorima su dodati detalji u vidu talasa. Bitan detalj su i lusteri čiji listići u zlatnoj boji trepere, prelamaju svetlost i zato izgledaju kao da se stalno pomeraju. 

VATRA

Azijski restoran Dim Sum je u znaku vatre. U toplim je bojama, uz dominantnu crvenu i detalje sa simbolima vatre. Lampioni podsećaju na kineske papirne koji se po tradiciji pale i puštaju ka nebu. Zahvaljujući ogledalu na plafonu restorana, izgleda kao da lampioni zaista lebde. 

U sklopu restorana je i krmena terasa sa udobnim stolicama, sofama i lezaljkama. 

VODA

U ribljem restoranu ne nalazimo slike vode, već samo njene suptilne nagoveštaje. Naime, svetiljke izgledaju poput morskih stvorenja iz dubina mora, a pločice na podu i drvene šalukatre kao krljušti. Na plafonu je pak forma u vidu ribarske mreže. Stolovi su prekriveni specijalnom tehnika sa epoksidom, te izgledaju kao deo okeana uhvaćen u prostoru. Prostor smo akcentovali reljefom na zidu u vidu koralnog grebena. 

KA SVEMIRU I BUDUĆNOSTI

Centralni deo plovila  čine recepcija, gift shop, suši bar i biblioteka. Međusobno odvojeni tek staklom, oni predstavljaju celinu koja se provlači kroz sve nivoe. Odišu futurizmom, sa zakrivljenim ravnima i  rasvetom u plavom koloritu. Recepcija podseća na svemir, njen pult i nameštaj su projektovani parametarskm dizajnomi. Gift shop karakterišu minimalizam i fluidne forme. “Teku” i forme u hodniku čime se razbija monotonija uobičajena za dugačke prostore ove vrste. Kontrasti boja i površina u njemu asociraju na jing jang odnos koji smo već primenili u odnosu casual dining i lounge restorana. Od futurizma ne odstupaju ni metal i reflektivne površine u suši baru. Na dizajnerskim stolicama koje potpisuje Konstantin Grčić gosti mogu da sede oko majstora i gledaju kako se hrana priprema. Ogledala na zidovima oko njih učiniće prostor naizgled beskonačnim. Biblioteka je u modernom stilu, ušuškana ručno rađenim tepihom i  opremljena udobnim nameštajem. Perfektno je mesto za goste koji bi da se udube u dobru knjigu ili dnevne novine.

KA PODVODNOM SVETU

Deo kruzera namenjen video igrama i filmovima nalazi se na donjoj palubi, te smo ga povezali sa dubinama mora. U njima žive i svetle posebna morska stvorenja koja su nama bila inspiracija za rasvetu na plafonu bioskopa. Na zidovima je reljef sa morskim motivima. Arcade room pak na svojim zidovima ima staklene panele. Iz njih je rasveta pa podsećaju na svetlost koja prolazi kroz vodu.

Rečni kruzer Vahali X  osvojio je nagradu “International Cruiser Award 2022” u kategoriji  Najbolji Spa i Fitnes Dizajn.