Projekat Risan: Svi slojevi jednostavne arhitektonske ideje

Projekat Risan: Svi slojevi jednostavne arhitektonske ideje

Kada posmatramo jedno arhitektonsko delo, ne bismo smeli da se fokusiramo samo na ono što se vidi golim okom. Arhitektura je mnogo više od toga. Ona zavisi od maštovitosti i svih onih iznenadnih odluka koje arhitekta napravi tokom jednog dizajnerskog procesa. Zavisi i od građevinaca i njihovog mukotrpnog rada. A zavisi i od onog uzbudljivog osećaja koji dobijete kada uđete u jedan objekat i svih onih priča koju će vam on ispričati.
Jedan od onih projekata koji će vam sigurno ispričati uzbudljivu priču je “Risan”. Pa, hajmo korak po korak, jer pred vama sledi uzbudljivo putovanje kroz sve slojeve jedne arhitektonske ideje.

U korak sa okolinom

Osnovna ideja projekta “Risan” bila je da se na teritoriji ovog starog crnogorskog grada izgradi moderan turistički kompleks u kojem bi turisti mogli da uživaju u autentičnom mediteranskom ambijentu. Teren na kojem bi se kompleks gradio je prilično specifičan, te je zbog toga naš tim morao da prilagodi originalni koncept situaciji.
Jedan od preduslova konkursa odnosio se na raspored smeštajnih jedinica u samom kompleksu, budući da bi sve one trebalo da imaju pogled na more. Još jedan izazov predstavljao je sam ambijent kompleksa koji bi trebalo da bude dovoljno prijatan kako porodicama koje putuju sa decom, tako i mlađim posetiocima željnim dobrog provoda.

Prevazilaženje prepreka

Neobičan oblik parcele kao i ostali pomenuti uslovi doveli su do toga da naš konačni dizajn bude ništa manje zanimljiv. Naime, na ovoj slici vidite kako smo smeštajne jedinice jednakih veličina i oblika organizovali u nekoliko grupacija podeljenih uskim kolovozom. Na ovaj način smo uspeli da oblikujemo nekoliko malih trgova između jedinica koji su opet bacili novo svetlo na konačan dizajn.

Slojevitost

Smeštajne jedinice su organizovane tako da korisnicima pruže najbolje uslove za prijatno letovanje u apartmanskom kompleksu, kao i nužan osećaj privatnosti.
U koncept je uključen i odgovarajući broj parking mesta koja su delom smeštena ispred apartmanskih jedinica (svako mesto je natkrovljeno), a delom se nalaze u podzemnoj garaži. Pored toga, sve smeštajne jedinice imaju posebne prostorije za rekreaciju, zabavu i specijalne događaje, dok se u glavnoj zgradi nalaze restoran, a nekoliko bazena je podeljeno po parceli.

Povezivanje tragova

Povezivanje raštrkanih smeštajnih objekata u skladnu celinu bilo je od neizmerne važnosti. Naši dizajneri prevazišli su ovaj izazov osmislivši vijugavi pešački put duž celog imanja koji je celu ideju učinio još zanimljivijom. Tim potezom, sve smeštajne jedinice postale su povezane na neobičan način. Uz to, ovaj puteljak bi goste trebalo da vodi kroz sve (skrivene i upadljive) pasaže,  spajajući sve elemente ovog kompleksa u harmoničnu celinu.

Materijalizacija

Ukoliko još jednom pogledate ovaj koncept, primetićete da se putić sa kaldrmom ponegde proteže i po fasadama kuća. Ovakav dizajn je stvoren sa intencijom da oživi duh starog Risna kao mesta sa dugom i turbulentnom istorijom koja se proteže sve do 3. veka pre nove ere. Dugo su se kuće u ovom delu Crne gore gradile u klasičnom mediteranskom stilu sa zidovima od sirovog kamena, i upravo smo iz tog razloga odlučili da na ovaj način odamo poštovanje prema dugovečnom stilu koji preovlađuje u ovom kraju i da mu nekako damo moderni okvir.

Prirodi u čast

Očuvanje postojeće vegetacije i prirodnog okruženja je bilo od najveće važnosti tokom rada na ovom projektu. Naš tim veruje da zelenilo trena da igra važnu ulogu u svakom projektu i da ga dopunjuje na najpoželjniji način. Takođe, bilo je veoma bitno uklopiti zelenilo iz kompleksa sa već postojećom vegetacijom u okolini, ne bi li celokupan utisak bio što prijatniji.
I to bi bila priča o našem velikom projektu.
Sa ovim dizajnom turističkog kompleksa u Risnu, studio Salt & Water uzeo je treće mesto na internacionalnom arhitektonskom konkursu. Za još slika, posetite naš portfolio.