Najbolji lusteri za komercijalni prostor

Najbolji lusteri za komercijalni prostor

Danas vam predstavljamo nama omiljene lustere koje smo koristili u nekim od nedavnih projekata.
Iako najviše volimo da dizajniramo jedinstvene prostore i detalje za naše klijente, moramo priznati da komercijalni proizvodi određenih brendova ponekad ipak predstavljaju najbolji izbor. U ponekim slučajevima ćemo se za ovu opciju odlučiti jer su naše mogućnosti u nekom smislu ograničene. Ponekad to zavisi od vremenskog roka do kada projekat treba da bude dovršen, ponekad od budžeta, a vrlo često sami klijenti žele da u svoj prostor ubace proizvode u koje su se još ranije zaljubili.
U svakom slučaju, čak i ovakav način rada nosi sa sobom posebne izazove. Iako biranje već postojećih modela na neki način predstavlja olakšanje, nama je kao dizajnerima najbitnije da konačan dizajn prostora deluje autentično, da nosi neki svoj posebni duh, a ne kao rezultat serijske proizvodnje. Stoga ćemo vam ovom prilikom predstaviti tri modela lustera koje smo nedavno koristili u našim projektima, a koji se mogu naći u radnjama širom Evrope.

1. Osvetljenje od nerđajućeg čelika

 CALIMERO pendants
Lusteri Calimero iza kojih stoji STC studio mogu se naći u brojnim prodavnicama među kojima izdvajamo veterane Dimensione Bauhaus. Ovi lusteri predstavljaju savršen izbor za moderno opremljene stanove i velike kancelarije i upravo iz tog razloga smo ih odabrali prilikom rada na enterijeru jednog modernog stana u Švajcarskoj. Naime, naši klijenti planiraju da ovaj prostor koriste ne samo za lične potrebe, već i kao mesto za poslovne sastanke sa proverenim saradnicima.

2. Jednostavne i funkcionalne IKEA lampe

Kada dizajnirate komercijalni prostor u urbanim i vrlo prometnim delovima grada, IKEA se čini kao logičan (i vrlo često najbolji) izbor. Zato smo za potrebe jednog malog koktel bara u engleskoj marini odabrali upravo lustere HEKTAR koji su se odlično uklopili u celokupan koncept. Svi zajedno tako povezani lancima oko drvene grede odaju pomalo dramatičan efekat ovom slatkom mestašcu.


3. Mali lusteri pogodni za komercijalne i privatne prostore

Prvi put kada smo uživo videli kolekciju BEAT Toma Dixona, potpuno smo se zaljubili u ova zanimljiva rešenja osvetljenja. Momentalno smo počeli da tražimo projekat u kojem bismo mogli da ga iskoristimo. Nedugo potom, to se i dogodilo.

Na slici gore odlično se vidi kako se ova kolekcija savršeno uklapa sa šankom našeg urbanog kafića. I ne samo što odlično idu uz sve ostale zanimljive detalje, oni su odgovorni i za atmosferu koja vlada u prostoriji. Ovo je bitna stavka koju svaki dizajner komercijalnih enterijera treba da ima na umu.
Na sledećoj slici vidimo ove lustere u potpuno drugačijem ambijentu. U enterijeru ovog luksuznog porodičnog stana drvo je dominantan element, a Dixonove lampe ovde su postavljene kako bi nagalsile eleganciju i prefinjenost prostora.

Kada bira osvetljenje za projekat ma kakvog enterijera, svaki dizajner treba da ima na umu da sve lampe, čak i one najmanje, imaju svoju ulogu. Njihov dekorativni potencijal je svakako bitan, ali je njihova funkcionalnost  još važnija. U kombinaciji sa pažljivo osmišljenim dizajnom, dobro osvetljenje može da izazove fantastičan efekat.