Eko barža na Dunavu

Eko barža na Dunavu

Barža je zamišljena kao mesto gde bi korisnici mogli da se upoznaju sa vertikalnim baštama, specijalnim sistemom za navodnjavanje i alternativnim načinima uzgajanja organske hrane u gradskim sredinama za koje je karakteristična ograničenost raspoloživog prostora. Pored toga, bilo je potrebno osmisliti i prostor za održavanje različitih prezentacija i radionica.
Ovaj model barže nema motorni pogon jer bi po nacrtu trebalo da bude usidrena u maloj beogradskoj marini. Ipak, ona proizvodi sopstvenu energiju zahvaljujući solarnim panelima koji se nalaze na njenoj centralnoj terasi, kao i malim vetrenjačama koje se nalaze na krovu. Budući da je barža apsolutno samoodrživa, nije joj potreban nikakav dodatan izvor energije, a ona koju sama proizvodi koristi se za potrebe tehničke prostorije unutar barže.
Pomenuti solarni paneli su smešteni na terasi iz razloga što barža može da se pomera, pa samim tim, i paneli uvek mogu da budu okrenuti ka suncu. Osim toga, barža je namenjena široj javnosti i delom bi trebalo da funkcioniše kao jedinstveni edukativni centar, paneli su spušteni na nižu visinu kako bi posetioci mogli pobliže da se upoznaju sa time kako solarna tehnologija zapravo funkcioniše.
Projekat je osmišljen u saradnji sa sa biolozima koji imaju iskustva u osmišljavanju sličnih projekata. Čitajte o tome i u arhitektonskom magazinu Gradnja.