7 razloga zašto su zeleni zidovi odličan izbor za radni prostor

7 razloga zašto su zeleni zidovi odličan izbor za radni prostor

Zeleni zidovi nude mnogo više od primamljivog izgleda. Iza njih je fascinantna istorija, pa se samim tim, među lišćem kriju i mnoge priče. Upravo iz tog razloga mislimo da živi zidovi mogu da oplemene jedan komercijalni objekat na milion i jedan način. Ovaj put predstavljamo samo sedam.

1. Imaju izuzetni psihološki uticaj na ljude

Vertikalne bašte možda deluju kao moderna ideja, ali istina je da one nisu ništa novo. Sećate li se Visećih vrtova Vavilona, jednog od sedam čuda iz antičkog sveta? Onih koje je čuveni vladar Nabukodonosor Veliki sagradio za svoju suprugu Amitis jer je, po preseljenju u Vavilon, patila za zelenilom svog rodnog kraja. U suštini, sve vertikalne bašte danas, baš kao i one iz nekih starih vremena, imaju istu svrhu. One su tu da nam skrenu pažnju na nešto lepo i podsete nas na to da postoje stvari na ovom svetu koje će uvek biti veće i trajnije od naših svakodnevnih briga.

2. Uz njih je svaki ambijent prijatniji

Ukoliko na jednom radnom mestu vlada stres, ne možemo baš reći da će umetanje zelene površine tu nešto pomoći. Ali, svaki drugi ambijent biće zasigurno prijatniji čim se u njega stavi ovako veličanstven detalj.

3. Izoštravaju čula

Naučno je dokazano da prirodni elementi u enterijeru koji imaju svoj miris, strukturu, čak i zvuk, ujedno imaju i pozitivan uticaj na mentalno i fizičko zdravlje ljudi. Zelene površine u radnom prostoru zamenjuju ugljendioksid sa kiseonikom, i time nam čine veliku uslugu, što je od velike važnosti u prometnim prostorima kakve su velike kancelarije, butici i kafići.

4. Odlično izgledaju

Šta drugo da kažemo sem – klasične bašte su tako passe!

5. Izuzetno su važne za očuvanje prirodne okoline

Ovu izjavu je najbolje objasnio Patric Blanc, inače “kum zelenih zidova” u svojoj knjizi The Vertical Garden: “U vreme kada više od polovine čovečanstva živi u gradovima, moramo da pokažemo da priroda može da nađe svoj lični izraz u urbanoj sredini. Stoga svrha zelenih zidova leži u tome da podsećaju ljude na to koliko nam je priroda potrebna, kao i to da ove predivne instalacije imaju bitniju ulogu a ne da su samo puki ornament. Verovali ili ne, nas ljude je potrebno s vremena na vreme podsećati na stvari koje nas održavaju u životu.”

6. Svaki zid priča svoju priču

Ne zovemo ih živima tek tako! Iza svake vertikalne bašte stoji jedna odlična priča, i da bi mogle, ove biljke bi ih nam rado ispričale. Uostalom, ko zna šta se sve dešava u njihovim svetovima daleko od naših očiju, a to je samo jedan od razloga zašto urbano baštovanstvo može da bude tako uzbudljivo.

7. Uvek su tu da nas podsete koliko je lepo brinuti se o nekome

Baš kao što smo i rekli, vertikalne bašte rastu i žive baš kao i mi (štaviše, moglo bi se reći da su neke vrlo živahne!). Brinuti se o nekome ili o nečemu donosi sa sobom je izuzetno dobro, a najlepše od svega je to što na ovaj način zaposleni mogli zajedno da vode računa o ovom jedinstvenom biću. Drugim rečima, ovo vam je istinska zdrava motivacija na poslu!
Na slikama pred vama nalazi se slatki mali đus bar u Njujorku koji smo dizajnirali po želji klijenata. Kao mesto u kojem se služe samo 100% prirodni sokovi i salate, ovaj bar je zamišljen kao mala oaza u uobičajeno haotičnom delu grada. Minimalistički stil i vedre boje u očiglednom su kontrastu u odnosu na veličanstvenu zelenu boju zida koji ostavlja impresivan utisak na sve koji kroče u bar. Sasvim je očigledno da bi bez ovog detalja ovo mesto ostalo bez duše.