5 inovativnih ideja za upotrebu drveta u komercijalnim enterijerima

5 inovativnih ideja za upotrebu drveta u komercijalnim enterijerima

Komercijalni enterijeri uvek predstavljaju poseban izazov. Bez interesantnih detalja i neobične organizacije nameštaja, ovi objekti vrlo lako mogu da postanu bezlični i hladni. Sa druge strane, ako u komercijalni prostor uvrstite previše distinktivnih elemenata, on može postati previše napadan i gotovo neprohodan. Dakle, rešenje je u balansu, ali i odabiru kvalitetnih multifunkcionalnih materijala.
I tu drvo stupa na scenu.
Implementacija drvenih elemenata u komercijalne enterijere je elegantan i zabavan način da učinite poslovni prostor što prijatnijim. Mi u Salt & Water studiju rado koristimo prirodne materijale, a to je delimično posledica višegodišnjeg iskustva u dizajniranju jahti. Zato vam da nas pokazujemo nekoliko primera naših komercijalnih radova u koje smo uvrstili drvo kao jedan od glavnih materijala, a koji su se našim klijentima posebno dopali.
#1
Drvo kao uslov za prijatan ambijent
Čini se da u svetu vlada trend otvaranja kafića na svakom slobodnom ćošku. Kod nas su to i dalje ugostiteljski objekti sa širokom ponudom, dok u svetu preovlađuju coffeeshops – objekti specijalizovani za prodaju kafe. Objektivno gledajući, ovaj trend ima svojih prednosti. Osim što se otvaraju nova radna mesta, veliki izbor pruža mogućnost vrednim poslovnim ljudima da se opuste i uživaju uz omiljeni napitak na mestu koje im se najviše sviđa. Sa druge strane, nama dizajnerima ovakvi projekti predstavljaju poseban izazov, jer znate i sami kako ponekad ume da bude teško “istaći se u gomili”.
Upravo iz tog razloga, drvo je postalo jedan od omiljenih materijala pri dizajniranju enterijera komercijalnih objekata. Uz sve pogodnosti koje ovaj materijal pruža, izuzetno je bitan i osećaj koji odašilje. Objekti obloženi drvetom ili ukrašeni brojnim drvenim elementima uglavnom deluju prijatnije i udobnije od onih “generičkih” varijanti. Uz to, odlično se slažu sa gotovo svim radnim površinama koje se mogu zamisliti u ugostiteljskim objektima.
Živopisni kafić u urbanom delu grada kojeg smo dizajnirali odlično odgovara ovom opisu. Ovim primerom lako ćemo vam pokazati kako drvo može da se koristi ne samo kao vodeći element nameštaja, već i kao materijal za oblaganje svih nepravilnih površina. Enterijer ovog kafića urađen je u popularnom industrijskom stilu, kojem je drvo dodalo određenu notu sofisticirnosti.
Ako pažljivo pogledate udaljeni ugao na slici gore, primetićete kopiju mozaika u marokanskom stilu koja je značajno doprinela celokupnom prijatnom izgledu ovog prostora. Ovaj ugao odlično pokazuje kako drvo lako može da se kombinuje sa ostalim materijalima.
#2
Drvo kao okvir prirodne okoline
Hajde da se nakratko zadržimo u ugostiteljskom svetu. Zadovoljni prethodnim dizajnom, naši (sada već stari) klijenti obratili su nam se sa još jednim zadatkom. Ovaj put dobili smo priliku da dizajniramo enterijer jednog malog koktel bara sa pogledom na more i marinu.
Nautički stil bi ovde bio sasvim logičan izbor, no, mi smo hteli da se udaljimo od uobičajenog pristupa, te smo krenuli da se igramo sa materijalima, dezenima i detaljima. Uokviravanje magičnog pogleda na more sa ovakvim drvenim “ramom” donelo je odlične rezultate i naši klijenti su bili više nego zadovoljni.
#3
Priroda u vašem prostoru
Ova ideja je zapravo komplikovanija nego što zvuči. Ipak, naše istraživanje na temu vertikalnih bašti pokazalo je da i gosti i radnici u nekom komercijalnom objektu izuzetno cene ovakav pristup. U ovom primeru, drvo predstavlja most između pravih živih biljaka i industrijskih elemenata.
#4
Brisanje granica između unutrašnjeg i spoljašnjeg
Drvo ne mora da se koristi isključivo kao okvir. Njime se zapravo spajaju unutrašnji i spoljašnji prostori. A kako biste to bolje uradili nego da ubacite po koje pravo drvo u svoj enterijer?!
Na slici gore vidite jedan manje poznati vizual iz našeg projekta Plutajući hotel. Trešnjino drvo zasigurno predstavlja iznenađenje, ali se ipak odlično uklapa sa pletenim nameštajem koji dominira na terasi. Upravo ova kombinacija drveta i pletenih elemenata uslovljava savršen osećaj komfora čak i u otvorenim prostorijama.
#5
Drvo kao element iznenađenja
U slučajevima kada eksterijer jednog objekta treba da reflektuje njegov enterijer, drvo je sasvim logičan izbor. Naime, ukoliko su drveni elementi korišćeni u dizajnu enterijera, njihovo premeštanje na spoljašnji deo prostora je jednostavno rešenje. Ovde možete videti kako se drvo može upotrebiti kao dekorativni element na fasadi jedne zgrade i to u obliku pokretnih brisoleja od drveta koji su istovremeno vrlo funkcionalni i elegantni, a izgledaju impozantno iz gotovo svakog ugla.
Još jedna stvar koju svaki dizajner treba da ima na umu tokom rada na jednom ovakvom objektu je to da svako drvo zahteva posebnu negu. Iako po pravilu nije zahtevno, drvo je ipak prirodan materijal i zavisi od pažnje korisnika.