Plutajuća vertikalna bašta kao odlično rešenje za urbanu sredinu

Plutajuća vertikalna bašta kao odlično rešenje za urbanu sredinu

Danas vam predstavljamo jedan od naših starijih, ali nesumnjivo najambicioznijih projekata, eko baržu na Dunavu u koju je uključena i vertikalna bašta.
Eko barža je zamišljena kao mesto gde bi građani Beograda mogli da se upoznaju sa vertikalnim baštama, specijalnim sistemom za navodnjavanje i alternativnim načinima uzgajanja organske hrane u gradskim sredinama za koje je karakteristična ograničenost raspoloživog prostora. Pored toga, bilo je potrebno osmisliti i prostor za održavanje različitih prezentacija i radionica.

Rešenje je u samoodrživosti

Ovaj model barže nema motorni pogon jer bi po nacrtu trebalo da bude usidrena u maloj beogradskoj marini. Ipak, ona proizvodi sopstvenu energiju zahvaljujući solarnim panelima koji se nalaze na njenoj centralnoj terasi, kao i malim vetrenjačama na krovu. Budući da je barža apsolutno samoodrživa, nije joj potreban nikakav dodatan izvor energije, a ona koju sama proizvodi koristi se za potrebe tehničke prostorije unutar barže. Pomenuti solarni paneli su smešteni na terasi iz razloga što barža može da se pomera, pa samim tim, i paneli uvek mogu da budu okrenuti ka suncu.

Eko barža kao jedinstveni edukativni centar

Osim toga, barža je namenjena široj javnosti i delom bi trebalo da funkcioniše kao jedinstveni edukativni centar, paneli su spušteni na nižu visinu kako bi posetioci mogli pobliže da se upoznaju sa time kako solarna tehnologija zapravo funkcioniše.
Ovaj projekat smo osmislili zajedno sa biolozima koji imaju iskustva u osmišljavanju sličnih projekata i zato što iskreno verujemo da ekološki projekti poput ovog mogu da naprave izuzetno pozitivan uticaj na funkcionisanje urbanih gradskih naselja.
O ovom projektu pisalo se i u stranim i domaćim medijima, među kojima bismo izdvojili Gradnju i čuveni Inhabitat. Projekat takođe možete naći i u našem portfoliju.