Upoznajte Milicu Nešić, arhitektu i najmlađeg člana S&W tima

Upoznajte Milicu Nešić, arhitektu i najmlađeg člana S&W tima

Milica Nešić je najnoviji i ujedno najmlađi član naše posade. Završila je osnovne studije arhitekture u Novom Sadu, da bi posle upisala specijalizovani master smer koji se bavi digitalnim tehnikama, dizajnom i produkcijom u arhitekturi i urbanizmu.
Milica je svojim dolaskom u našu kancelariju unela i mladalačko raspoloženje, a motivisala nas je i da usavršimo korišćenje naprednijih tehnika i softvera pri modelovanju i projektovanju. U studiju učestvuje u dizajnerskom procesu, konsultacijama u razvoju idejnih rešenja, kao i 3D modelovanju i pravljenju animacija. No, zapitali smo se šta je to što Milica najviše voli u ovom poslu a nije nužno vezano za “igranje” sa softverima…
Reci nam nešto više o dizajnerskom procesu u studiju.
Zanimljiv mi je taj deo koji dolazi pre  samog početka bilo koje vrste dizajniranja prostora kada se definišu ciljevi i projektni zadaci, odnosno  klijent definiše šta želi i kakve su njegove ideje i mogućnosti tako da taj input koristimo kao početnu inspiraciju pri prvoj postavci i izradi skica i modela. Proces dizajniranja nije jednosmeran, već se sastoji se od brojnih iteracija, promena, istraživanja i preispitivanja mogućih rešenja i korišćenih materijala.
Možemo slobodno reći da si se od samog starta odlično uklopila u tim. Reci nam šta ti danas predstavlja najzabavniji deo posla?
Uvek mi je najinteresantnije kreiranje 3D modela, materijalizacija i vizualizacija početnih skica i ideja. Kada naše ideje počinju da dobijaju svoj finalni oblik u trodimenzionalnom prostoru i postaju vidljive i podložne daljem analiziranju i razvoju. Odlazak na lokaciju pre početka dizajna, ukoliko je to moguće, je takođe uvek interesantan, kao i odlazak na teren da bismo videli kako radovi napreduju i kako naša zamisao izgleda u stvarnosti.
U firmi si zaposlena tek kratko vreme, ali reci nam koji su to projekti na kojima si do sada radila, a da su ti se najviše dopali?
Dizajn enterijera brodova je uvek interesantan jer je svaki brod specifičan i drugačiji. Jedinstveni dizajn je zahtevao i jedan od salona luksuzne super  jahte V+A, meni posebno drage. Primenom parametarskog dizajna urađen je specijalni kontinualni dizajn zidnih panela i plafona sa osvetljenjem  koji daje akcenat celom enterijeru. Osim toga, najviše sam ponosna na idejno rešenje objekta u centru Subotice sa kojim smo osvojili 4. mesto na zvaničnom međunarodnom konkursu. Ovaj projekat je karakterističan po tome što se nalazi između dva objekta od istorijskog značaja koja su pod zaštitom države  pa je trebalo uklopiti nove materijale i stilove sa starima, a ujedno i ispoštovati duh mesta.
Koji stilovi u dizajnu si ti omiljeni?
Najbliža mi je estetika minimalizma i moto Mis Van der Roa “Manje je više”. Kreiranje prostora gde se kvalitet postiže funkcionalnošću prostora, balansom boja i kontrasta između različitih površina, materijala i osvetljenja, i to bez potrebe za preteranim dekorisanjem i “šminkanjem” prostora. Takođe, preferiram organske forme u arhitekturi (zakrivljene, fluidne forme inspirisane prirodom), kao i green design u kombinaciji sa  energetskom efikasnošću – ako se to uopšte može nazvati stilom.
Načuli smo da arhitektura nije bila tvoja prva ljubav i da si naklonjena drugim umetnostima…
Da, tu je slikarstvo kojim se dugo bavim. Učesnik sam više zajedničkih izložbi i autor dve samostalne. Ovo je i jedan od razloga zašto sam odlučila da se bavim arhitekturom, koju smatram trodimenzionalnom, sveobuhvatnom umetnošću. Sa crtanja na papiru sam prešla na crtanje sveta u kome živimo.