Enterijer i moda: Upoznajte 3 najizazovnija stila za 2017.

Enterijer i moda: Upoznajte 3 najizazovnija stila za 2017.

U čast čuvenoj Nedelji mode u Njujorku koja se završila pre tačno nedelju dana, predstavljamo vam najuzbudljivije ideje iz sveta dizajna kojima ćemo svedočiti predstojećeg proleća. Ono što nam se najviše sviđa kod ovih trendova je to što se oni vrlo lako mogu skinuti sa piste i premestiti pravac u vašu dnevnu sobu.
Drugim rečima, ovo su trendovi u dizajnu kakve mi najviše volimo: odvažni, pametni i praktični.
Kada smo konačno pregledali sve fotografije i pročitali značajan broj članaka koji se dotiču njujorškog događaja, uočili smo nekoliko korelacija između ready to wear modnih kolekcija i predstojećih trendova u dizajnu enterijera.

#1 BEŽ I ŽUTA SU U MODI

Krećemo od najlakše kategorije – od boja. Konkretnije, od jedne neočekivano trendi boje – žute.

Ko zna tačno kako je došlo do toga… Možda je za popularnost svih nijansi žute kriva Bijonse i njena “Limunada”, a možda nešto posve drugo. No, sigurno je da ova boja dugo nije bila toliko popularna i drago nam je da je konačno došlo njeno vreme, a koliko nam se čini – tu je da ostane (barem neko vreme).
Isto je i sa svim bež nijansama. Ova boja nikada nije bila seksi. U najboljem slučaju predstavlja “siguran izbor” kojeg se obično pridržavaju studentkinje ili žene od karijere. Danas, bež nijansa je dobila svoj mejkover i modeli u ovoj boji izgledaju izuzetno sofisticirani.
Materico By Jaime Hayon For Toyo
Na slici gore vidite kako se bež i žuta boja bez imalo muke mogu uklopiti u savremeni dizajn enterijera, a tome je na najlepši način doprineo dizajner Jaime Hayon. Kao što je objašnjeno na njegovom sajtu, ovakav entrerijer zapravo je manifestacija jedne snažne vizije: “To podrazumeva da, zahvaljujući vedrim i elegantnim tonovima, i kupatilo može dobiti na važnosti u vašem domu”. Budući da istraživanja pokazuju da ljudi tokom celog života provedu čak tri godine u kupatilu, jednostavno moramo da se složimo sa ovom idejom.

#2 MODULARNOST JE U MODI

Baš kao što smo rekli na samom početku teksta, mi u Salt & Water studiju verujemo da dobar dizajn treba da bude pametan i praktičan. Upravo iz tog razloga toliko volimo modularne modele. Modularnost je nešto što smo naučili da cenimo tokom rada na dizajnu jahti i danas te lekcije koristimo u svakodnevnom životu. Modularnost se, takođe, lako može naći i u svetu mode. Pogledajte samo nove kolekcije brenda Thakoon i biće vam posve jasno o čemu pričamo.
Ovi komadi odeće nisu samo lako nosivi, oni na vama – u zavisnosti od prigode – menjaju svoju funkciju. Zato dizajneri poput Rosie Assoulin i Thakoon Panichgula pokušavaju da nam dokažu da čak i oni najjednostavniji komadi poput košulje ili džempera mogu dobijaju novo lice svakom sledećom sezonom.
Modularni stočić studija Salt & Water
Isto važi i za jednostavne elemente nameštaja kakvi su stolići za dnevnu sobu. Iako ovaj komad nameštaja u svetu enterijera predstavlja maltene konstantu, upravo ovakvi elementi prolaze kroz kontinuirane promene. Stolić iz tri dela koji vam ovom prilikom predstavljamo je naš odgovor na ovu temu. Pored toga što je modularan, ovaj  stolić je dizajniran od različitih materijala što dopušta korisnicima da se igraju sa različitim teksturama i površinama u svom domu. Tokom procesa dizajniranja koristili smo tri vrste mermera, baš kao što i vrhunski modni dizajneri rade prilikom kreiranja svog unikatnog dela.

#3 LUKSUZ IZLAZI U SPOLJNI SVET

Mi to bukvalno mislimo. Neke od najzanimljivijih revija na ovogodišnjoj Nedelji mode u Njujorku bile su smeštene upravo napolju, na nekim neočekivanim lokacijama. Na primer, zajednička kolekcija Tommyja Hilfigera i manekenke Gigi Hadid prikazana je na prelepo okićenom pristaništu i tako je postala potpuni hit.
Tommy Hilfiger pista na otvorenom
Zanimljivo je da je prikazivanje kolekcija napolju bila samo delimična praksa. Naime, tako su se prikazivale obično Resort kolekcije, dok je za one “glavne” ready-to-wear događaje pista predtavljala standard. Međutim, predstavnici visoke mode nedavno su naučili da moraju da smišljaju različite inventivne pristupe ne bi li naveli potencijalne mušterije da otvore novčanike što pre. Tako se danas ready-to-wear kolekcije za sledeću sezonu mogu kupiti praktično po završetku revije, i ma koliko to delovalo logično, ova promena pristupa je predstavljala veliki korak za modnu industriju.
Rasklopiva kuća za uživanje u prirodi studija Salt & Water
Jo jedna tendencija ka promenama uočava se u formi odgovornog luksuznog dizajna koji je primetan kako u svetu mode, tako i u dizajnu enterijera. To znači ne samo da se koriste novi ekološki materijali i metode proizvodnje, već i to da luksuz više ne predstavljaju raskošne mega-vile i pompezno okruženje. Drugim rečima, savremeno doba pokušava luksuz da svede na minimum. Luksuzne male kuće koje u samo nekoliko desetina kvadrata imaju sve što je vlasnicima potrebno da vode fin i lagodan život samo su jedan od primera.
Catwalking, Getty; Thomas Concordia, Wireimage; Antonio de Moraes Barros Filho, Filmmagic; Rosie Assoulin; JP Yim, Getty (found on instyle.com); ImaxTree (found on stylecaster.com); Gustavo Caballero, Getty (found on architecturaldigest.com); Bolando, Jamie Hayon, Stefano Cavazzana & Novello (found on interiorzine.com);  saltandwater.rs