Enterijer energetski efikasne kuće

Enterijer energetski efikasne kuće

Prošle nedelje predstavili smo eksterijer našeg novog porodičnog projekta predviđenog za gradnju u Rumi. Ovaj put, pred vama je idejno rešenje luksuznog enterijera čiji dizajn, takođe, zadovoljava kriterijume energetski efikasnih objekata.
Tendencija da se ova kuća od samog starta uradi po principima energetske efikasnosti potekla je od naše klijentkinje. Enterijer kuće uređen je u modernom stilu i odiše luksuzom i komforom. Ideja je bila da se organizuje prostrani centralni prostor za dnevni boravak u koji je uključena kuhinja, trpezarija i dnevna soba. U dizajn smo implementirali i ideju spajanja spoljašnjeg okruženja sa enterijerom, pa se tako veliki stakleni paneli na južnoj strani mogu otvoriti i spojiti sa delom dvorišta predviđenim za opuštanje po lepom vremenu.

energetski efikasna kuća

Pored centralnog prostora, u prizemlju se nalaze ulazni hol, soba za vežbanje, spavaća soba sa prostranim garderoberom i kupatilom, toalet, ostava i vešernica. Do prvog sprata dolazi se pomoću stepenica čiji su zidovi pretvoreni u dekorativne površine i zajedno sa rasvetom čine simpatičnu lounge zonu opremljenu luksuznim nameštajem. Ovaj prostor može se koristiti i kao svojevrsna čekaonica za saradnike sa kojima radi naša klijentkinja, budući da se na spratu nalazi njena kancelarija.
Pored pomenute kancelarije, na spratu se nalazi master spavaća soba sa velikim kupatilom i garderoberom, tri spavaće za ostale članove proširene porodice, kupatilo i dodatna ostava.

energetski efikasna kuća

Kao što smo spomenuli u prethodnom tekstu, zanimljivost vezana za ovu kuću je to što je ona u maksimalnoj mogućoj meri okrenuta ka jugu ne bi li zadovoljila osnovni standard energetske efikasnosti. Po želji naše klijentkinje gotovo cela prednja strana fasade je pokrivena staklenim površinama, kliznim prozorima i vratima brenda Alumil, model S650. Ovaj sistem kreiran je tako da poboljša energetske performanse objekta. Iako su ovi proizvodi sami po sebi izuzetno teški, mehanika kojom se pokreću je izuzetno napredna, te se vrlo lako koriste i pokreću.
Predviđeno je da će na placu biti ugrađena toplotna pumpa sa geotermalnom sondom koja obezbeđuje podno grejanje sa automatskim hlađenjem. Kao što smo napomenuli i u prethodnom tekstu, na ovom projektu sa nama je radio konsultant za energetsku efikasnost Igor Lukić, dipl.inž. građevine, inače direktor projektnog biroa Limis iz Rume.

energetski efikasna kuća

Kada pričamo o upotrebljenim materijalima, pre svega treba napomenuti da je korišćeno dosta kamena i drugih prirodnih, mahom luksuznih materijala. Enterijer karakterišu svetli tonovi, a od boja smo odabrali Valpaint farbe za specijalno ukrašavanje zidova i luksuzne tapete belgijske firme Omexco. Specijalnu notu uređenju daju i elementi enterijera unikatno dizajnirani za ovaj prostor. U pitanju su drvene zidne obloge sa floralnom šarom u srebrnoj boji u master spavaćoj sobi, dekorativni zid obložen kamenom u hodniku iza kuhinje, specijalno dizajnirani klub stočići u dnevnoj sobi i drugo.
Više vizuelizacija projekta pogledajte u našem portfoliju.