Eksterijer energetski efikasne porodične kuće

Eksterijer energetski efikasne porodične kuće

U poslednjih nekoliko nedelja dosta smo pričali o konceptu pametne kuće i njenim pogodnostima, a u naredne dve pokazaćemo vam kako to izgleda u praksi.
Pred vama je eksterijer porodične kuće koju smo projektovali našoj klijentkinji za izgradnju u Rumi. Dizajn glavnog objekta, kao i dodatnih objekata na placu formiran je prema parametrima energetske efikasnosti. Početna ideja je da ceo projekat odgovara kriterijumima energetske efikasnosti koji spadaju u B kategoriju.
Poštujući osnovne lokacijske parametre, kuća je orijentisana ka jugu i na njenoj prednoj strani nalaze se velike staklene površine. Prozori i staklena vrata praviće se od troslojnog stakla sa minimalnom emisijom toplote. Toplotna energija u kući dobija se preko geotermalnih podzemnih pumpi, tačnije iz vode koja se dobija iz duboko bušenih bunara. Na ovom projektu sa nama je radio konsultant za energetsku efikasnost Igor Lukić, dipl.inž. građevine, inače direktor projektnog biroa Limis iz Rume.

Eksterijer energetski efikasne kuće

Po želji klijenta, fasada ka ulici je potpuno zatvorena dok strana na kojoj se nalazi glavni ulaz ima balkone i brisoleje na odgovarajućim pozicijama. Pri izgradnji će se koristiti isključivo prirodni materijali poput kamena (u enterijer će biti uključen i mermer) i Wienerberger Porotherm W.i. Plan blokova od 38cm u koje je već ugrađena kamena vuna, tako da dodatna izolacija na spoljnoj fasadi neće biti potrebna.
Dodatni objekti na placu su garaža i prostrana letnja kuhinja koja može da zadovolji potrebe proširene porodice, a sadrži kuhinju sa trpezarijom i skladištem. Ispred prednje fasade na poziciji gde se nalazi dnevna soba, predviđeno je mesto za sedenje i odmor u bašti sa automatizovanom tendom na rasklapanje. Na nekoliko pozicija na fasadi glavnog i pomoćnih objekata nalazi se i dvorišno osvetljenje sa senzorima koji registruju pokret.

Eksterijer energetski efikasne kuće

Proces stvaranja ove kuće je nešto u čemu smo izuzetno uživali, a pozitivnom utisku je doprinelo i učešće naše klijentkinje. Ovu saradnju je karakterisala upućenost u moderne trendove energetski efikasnih objekata, neumorno istraživanje novih opcija i raspoloženost za dijalog pri pronalaženju najbolje opcije. Verujemo da je ovaj objekat dokaz da jedna kuća istovremeno može da bude i luksuzna i da vodi računa o prirodnoj okolini, time nadopunjujući ove dve kategorije.
“Bilo je zadovoljstvo sarađivati sa Svetlanom i njenim timom na dizajnu naše nove kuće, kako tokom izrade idejnog rešenja tako i tokom projekta unutrašnjeg dizajna. Izuzetna posvećenost projektu, kreativnost, istančan ukus za detalje, odlično poznavanje savremenih materijala i pouzdanost su ono što krasi profesionalni tim Salt & Water studija. Takođe bih naglasila da je komunikacija bila veoma brza i efikasna što je značajno doprinelo stvaranju veoma prijatne profesionalne atmosfere, razmeni ideja i blagovremenom donošenju odluka, a to je rezultiralo izuzetnim i jedinstvenim rešenjem naše buduće kuće. Veoma sam zahvalna projektnom timu na entuzijazmu, kreativnim rešenjima i strpljenju. I ono sto je najvažnije, mi smo prezadovoljni konačnim rešenjem koji je Svetlana sa svojim timom kreirala”, izjavila je naša klijentkinja, Branislava Jovanović.
Na našem blogu možete pročitati i detaljan tekst o enterijeru kuće, dok je u portfoliju predstavljen ceo projekat.