Stambeno-poslovna kuća u Beogradu

Stambeno-poslovna kuća u Beogradu

Danas vam predstavljamo naš najnoviji projekat na koji smo izuzetno ponosni. Objekat pred vama zapravo je aneks na već postojeću kuću u kojoj stanuje jedna porodica koja je svoj porodični biznis smestila upravo unutar njenih zidova.
Neki od vas se sigurno sećaju da Salt & Water tim ima dokazano iskustvo u radu sa klijentima koji vode porodični biznis i koji su navikli da svoje privatno ne odvajaju mnogo od onog poslovnog. Takvi klijenti zahtevaju jednu posebnu vrstu pažnje, pa smo i ovaj put postupili vrlo taktično u pokušaju da im pomognemo da uspešno organizuju svoj multifunkcionalni prostor.
Zanimljivost vezana za ovaj projekat vezuje se za vrstu posla kojom se ova porodica bavi. Naime, kao iskusni stomatolozi i zubni tehničari, oni imaju velik broj redovnih klijenata vezanih za ovu lokaciju, tako da preselenje u veći objekat nije dolazilo u obzir. Takođe, klijentima ordinacije je bilo potrebno obezbediti lak pristup radnim prostorijama i čekaonici, a porodici neophodnu privatnost. Tako se, po našem nacrtu, ordinacija nalazi u prizemlju, dok su članovi porodice smešteni po spratovima. Ordinaciju čine doktorska kancelarija, recepcija i čekaonica.
Poseban izazov pri dizajniranju predstavljala je činjenica da se ova stambeno-poslovna kuća jednom svojom stranom naslanja na komšijsku zgradu. Samim tim, pri dizajniranju ovako savremenog objekta trebalo je pripaziti na urbanu matricu ovog dela grada i činjenicu da unapređeni objekat ne sme previše da odudara od okoline.
Kada pogledate objekat sa više strana, uvidećete da zadnja strana pomalo odudara od savremene fasade spreda. To je zato što su naši klijenti želeli da pojedine delove originalne kuće (ovalni kameni zid i metalne spoljne stepenice) zadrže i u aneksu. Ipak, rekli bismo da se asimetrični stil prednje fasade odlično uklopio sa starim elementima.
Plac na kojem se ova kuća nalazi, pored glavnog, sadrži i pomoćni objekat koji se može koristiti kao letnja kuhinja ili prostorija za opuštanje, dok se u dvorištu nalazi i kratki prilaz za automobile.
Ostale vizualizacije ovog projekta možete pogledati u našem portfoliju.