Energetski efikasna porodična kuća

Energetski efikasna porodična kuća

Predstavljamo dizajn porodične kuće koju smo projektovali našoj klijentkinji za izgradnju u Rumi. Dizajn glavnog objekta, kao i dodatnih objekata na placu formiran je prema parametrima energetske efikasnosti B kategorije. Poštujući osnovne lokacijske parametre, kuća je orijentisana ka jugu i na njenoj prednoj strani nalaze se velike staklene površine. Prozori i staklena vrata praviće se od troslojnog stakla sa minimalnom emisijom toplote, Alimul S650. Toplotna energija u kući dobija se preko geotermalnih podzemnih pumpi, tačnije iz vode koja se dobija duboko bušenih bunara.
Po želji klijenta, fasada ka ulici je potpuno zatvorena dok strana na kojoj se nalazi glavni ulaz ima balkone i brisoleje na odgovarajućim pozicijama. Pri izgradnji će se koristiti isključivo prirodni materijali poput kamena (u enterijer će biti uključen i mermer) i Wienerberger Porotherm W.i. Plan blokova od 38cm u koje je već ugrađena kamena vuna, tako da dodatna izolacija na spoljnoj fasadi neće biti potrebna.Dodatni objekti na placu su garaža i prostrana letnja kuhinja koja može da zadovolji potrebe proširene porodice, a sadrži kuhinju sa trpezarijom i skladištem. Ispred prednje fasade na poziciji gde se nalazi dnevna soba, predviđeno je mesto za sedenje i odmor u bašti sa automatizovanom tendom na rasklapanje. Na nekoliko pozicija na fasadi glavnog i pomoćnih objekata nalazi se i dvorišno osvetljenje sa senzorima koji registruju pokret.
Enterijer kuće uređen je u modernom stilu i odiše luksuzom i komforom. Ideja je bila da se organizuje prostrani centralni prostor za dnevni boravak u koji je uključena kuhinja, trpezarija i dnevna soba, a izlazi na dvorište. Pored centralnog prostora, u prizemlju se nalaze ulazni hol, soba za vežbanje, spavaća soba sa prostranim garderoberom i kupatilom, toalet, ostava i vešernica. Do prvog sprata dolazi se pomoću stepenica čiji su zidovi pretvoreni u dekorativne površine i zajedno sa rasvetom čine simpatičnu lounge zonu opremljenu luksuznim nameštajem. Na spratu se nalazi master spavaća soba sa velikim kupatilom i garderoberom, kancelarija, tri spavaće za ostale članove proširene porodice, kupatilo i dodatna ostava.
U enterijeru je korišćeno dosta kamena i drugih prirodnih, mahom luksuznih materijala poput mermera. Enterijer karakterišu svetli tonovi, a od boja smo odabrali Valpaint farbe za specijalno ukrašavanje zidova i luksuzne tapete belgijske firme Omexco. Specijalnu notu uređenju daju i elementi enterijera unikatno dizajnirani za ovaj prostor. U pitanju su drvene zidne obloge sa floralnom šarom u srebrnoj boji u master spavaćoj sobi, dekorativni zid obložen kamenom u hodniku iza kuhinje, specijalno dizajnirani klub stočići u dnevnoj sobi i drugo.
Detaljne tekstove o ENTERIJERU i EKSTERIJERU ove kuće čitajte na našem blogu.