Upoznajte naš tim: Nikola Stjelja, arhitekta

Upoznajte naš tim: Nikola Stjelja, arhitekta

Arhitekta i dizajner Nikola Stjelja je u studio Salt & Water došao kao student na praksi, da bi samo nakon nekoliko meseci postao prvi zaposleni radnik u firmi.
Nikola je u međuvremenu masterirao na katedri za arhitekturu i dizajn u Novom Sadu, a njegova saradnja sa direktoricom Svetlanom Mojić dovela je do brojnih sjajnih projekata. Danas se njih dvoje sa osmehom sećaju tih vremena u staroj maloj kancelariji bez prozora, sa minimalnom tehničkom opremom, ali i milion svežih ideja. Neke od njih dovele su do značajnih međunarodnih nagrada koje su u velikoj meri usmerile dalji razvoj studija.
Budući da, pored Svetlane, imaš najduži radni staž od svih zaposlenih, reci nam kako uopšte izgleda rad u ovako mladom i malom timu?

– Mi smo, u suštini, tim u kojem ne postoji striktna podela rada. Iako u okviru pojedinačnih projekata postoje poslovi koji možda više leže određenom pojedincu, nismo striktno vezani za njih i možemo međusobno da se savetujemo. Mislim da je to ujedno i jedna od najvećih prednosti rada u manjem birou, gde ne postoji striktna podela rada pa samim tim kroz rad i praksu možemo da se lično razvijamo u svim pravcima i sami vidimo u kojim segmentima možemo više da doprinesemo.
Koji je tvoj omiljeni projekat na kojem si radio za Salt & Water?
– Najomiljeniji mi je definitivno Plutajući hotel jer na tom projektu radim bukvalno od samog početka. Pratim njegovu evoluciju od najranijih skica, preko MYDA konkursa gde smo osvojili važnu nagradu, pa sve. Iskreno, jedva čekam da ga jednog dana vidim uživo. Kod ovog projekta je meni posebno zanimljivo to što se on pravi za serijsku proizvodnju, pa se  tako razlikuje od standardnih arhitektonskih projekata kada se radi za konkretnog klijenta i kada na dizajn u najvećoj meri utiču njegove direktne preferencije.
Postoji li možda još neki projekat na koji si podjednako ponosan?
– Posebno mi je drag projekat enterijera aviona za koji smo dobili nagradu International Aviation Award. U pitanju je priznanje koje smo dobili na dosta velikom međunarodnom konkursu, i to na samom početku, dok smo u timu bili samo Svetlana i ja.
Kao mladi arhitekta imaš dosta iskustva na međunarodnim konkursima, ali i u radu sa klijentima, pa reci nam koji deo dizajnerskog procesa ti je i dalje najzabavniji?
– Najviše volim fazu idejnog rešenja, proces u kom treba ukomponovati mnogobrojne uticajne faktore od funkcionalnih, lokacijskih, konstruktivnih, ekonomskih, i pretočiti ih u jedinstven i estetski izražajan prostor i formu.
Ovaj deo procesa zahteva zaista dosta inspiracije. Gde je crpiš i koji su to arhitektonski stilovi kojim si lično naklonjen i koje pokušavaš da implementiraš u svoj rad?
– Inspiracija uglavnom dođe kroz rad i nova iskustva, često nevezana za ovu struku. Lično, preferiram stilove koji imaju naglašenu funkcionalnost, jednostavnost i ističu prirodne osobine materijala, njihovu boju, teksturu i sjaj.
Kako „puniš baterije“ kada na kraju dana izađeš iz kancelarije?
Uvek se trudim da čitam, učim nešto novo i istražujem, ali nisam još to pretočio u neki konkretan hobi. Jogom se bavim skoro šest godina. Međutim slobodno vreme ne mogu da smatram potpunim bez druženja i prijatelja, bilo da su to društvene igre u kućnoj atmosferi, ili koncerti, festivali i putovanja kada se za to ukaže prilika. Volim da jedem, ali ne volim da kuvam, i mislim da bih mogao da živim na kafi (recimo da time najradije „punim baterije“, makar kratkoročno).