Upoznajte naš tim: Branka Malenica, PR menadžer

Upoznajte naš tim: Branka Malenica, PR menadžer

Ostalo je još samo nekoliko dana do praznika, pa ćemo iskoristiti ovu priliku da vam predstavimo osobu kojoj je ovaj period u godini veoma bitan, jer smo u 2016. ušli upravo u njenom društvu. Branka Malenica se Salt & Water timu pridružila pre ravno godinu dana i kao PR menadžer vrlo brzo postala integralni deo naše uigrane ekipe, iako se – za razliku od svih ostalih članova – apsolutno nikada u životu nije profesionalno bavila dizajnom!
Branka je završila studije komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a karijeru nastavila da kroji kao web novinar radeći na nekolicini različitih sajtova. Tada to je delovalo kao logičan korak, budući da se i tokom studija bavila tim poslom, pišući mahom recenzije muzičkih i stripskih albuma. Promena je usledila nakon što je na Twitteru ugledala oglas za poziciju asistenta u našem studiju. U nastavku pročitajte kako se Branka snašla u ovoj priči i na koji način ona doprinosi našem timu.
Koji je tvoj omiljeni deo dana u kancelariji?
Ne mogu tačno da uperim prstom u jedan određeni deo posla, jer su moji dnevni zadaci vrlo raznovrsni. Retko kada mi jedan dan liči na drugi, iako administracija sajta, uređivanje profila na društvenim mrežama i pisanje biltena predstavljaju neke od mojih osnovnih angažmana. Pored toga, obavljam i svakodnevnu administraciju u kancelariji, vršim raznolika istraživanja, a  zadužena sam i za eksternu komunikaciju. Ipak, kao najdraži deo posla izdvojila bih odnos sa medijima i pisanje saopštenja o našim projektima. Tu se potpuno osećam kao na svom terenu, jer sam bila u tom poslu dosta dugo. Glavna razlika se odnosi na to što se sada nalazim u ulozi onoga ko pruža informacije, što ranije nije bio slučaj.
Zanimljivo je da nikada do sada nisi radila u ovoj industriji. Kako si se, po tvom mišljenju, snašla u novoj sredini?
Uvek sam bila okružena kreativnim ljudima. Neke od meni najbližih osoba rade kao grafički umetnici, dizajneri, muzičari, pa ni arhitekte nisu izuzetak. Samim tim sam se vrlo lako snašla u ulozi PR menadžera u ovoj industriji. Ono što se meni izuzetno sviđa je to što sam u ovoj sredini konstantno okružena lepim stvarima, kreativnim ljudima i zanimljivim projektima. Najveća promena koju sam kod sebe zapazila od kada radim ovde u studiju je to što sada vrlo lako mogu da prepoznam kvalitetan render od onog prosečnog. Isto tako i zgrade na ulici sam počela da posmatram na neki novi, pronicljiviji način.
Koliko ti je iskustvo u pisanju i novinarstvu pomoglo da se pripremiš za poziciju PR menadžera u arhitektonskom studiju?
To je nešto što bi svaki content writer mogao da vam kaže. Kad pišete tekstove na različite teme, morate da budete spremni da začas uskočite u cipele nekog drugog. Ovde imam tu sreću što konstantno uskačem u dizajnerske cipele! Šalim se, naravno, ali moje kolege zaista imaju divan posao! Blogove i sajtove posvećene dizajnu pratila sam i pre nego što sam dobila ovaj posao, a to isto važi i za one koje se bave content i community menadžmentom. U suštini, sada sam tome aktivnije posvećena.
Kako se osećaš kao jedina osoba u studiju koja se ne bavi arhitekturom, a opet doprinosiš timu? Može se reći da ti jedina nemaš direktan uticaj na projekte, a da ipak na neki način utičeš na njih.
Iskreno, ne vidim problem u tome. Ovde svako radi svoj posao, a po potrebi se dopunjavamo. Ako mi zatreba ilustracija za neki post, Nikola ili Milica će mi to očas posla uraditi. S druge strane, ja sam tu da proširim lepu reč o svakom projektu na koji su oni posebno ponosni. Uvek mi je zabavno da vidim kad jedan običan blog post preraste u zanimljivu priču. Od kada ovde radim, to mi se desilo sa projektima rasklopive male kuće i samoodržive eko barže o kojima se dosta pisalo. U suštini, moj doprinos se ne može meriti po nekoj posebnoj tarifi i njega je najsvesnija Svetlana. Uostalom, deo mog posla je da njenu svakodnevnicu u kancelariji učinim malčice jednostavnijom.
Kako provodiš vreme van kancelarije?
Trudim se da što više vremena provedem sa svojim prijateljima, ljubimcima i porodicom, da putujem što više mogu i da propratim barem dva koncerta mesečno. Pored toga, član sam jednog lokalnog književnog kluba, pokušavam da pročitam što više stripova je moguće, a s vremena na vreme prevedem i koji TED govor. Ipak, koliko god se trudila da svoje slobodno vreme provedem na kreativan način, moja opsesija televizijskim serijama vrlo često odnese pobedu.