Biljke u kancelariji – zašto je dobro imati ih

Biljke u kancelariji – zašto je dobro imati ih

Zbog čega treba nabaviti biljke za poslovni prostor?

Priroda je ne samo sastavni deo naših života, već i neophodna za funkcionisanje. Zato ne bi trebalo da se odvajamo od nje ni kad smo na poslu. Biljke u prostoru u kom radite prava su mera prirode među staklom, metalom i drvetom. Evo nekoliko razloga zašto bi trebalo da ih imate.

1. Lepo izgledaju

Iako ovo ni izbliza nije njihova najznačajnija karakteristika, počinjemo od nje zato što je najuočljivija. I zaista, neke biljke, sa cvetovima ili bez njih, mogu umnogome poboljšati estetsku stranu radnog prostora. Pored toga, njihova zelena boja biće opuštajuća za vaše oči. Dobro je poznato je da se preporučuje gledanje u zelenilo kao odmor nakon čestog i dugog rada pred ekranom kompjutera.

2. Prečišćavaju vazduh i obezbeđuju optimalnu vlažnost

Listovi biljaka mogu da upiju toksine iz vazduha i sprovedu ih do korena, gde im zapravo postaju deo hrane. Tako vas biljke bar delimično oslobađaju čestica buđi, ugljen dioksida i mnogih drugih štetnih elemenata iz vazduha koji udišete. Otpuštajući čak do 97% vode koju dobiju, one doprinose normalnom nivou vlažnosti vazduha u kancelariji. Zato su posebno dobre za periode godine kada je vazduh konstantno suv zbog grejanja. To ih ne čini lošim za letnju sezonu. Naprotiv, transpiracijom biljke ne samo da hlade sebe, već i svoju okolinu. Tako mogu bar malo smanjiti temperaturu u kancelariji. Čišćenjem i ovlaživanjem vazduha određen broj saksija u radnom prostoru smanjiće mogućnost za suvi kašalj, bolno grlo i druge kod zaposlenih i povećati njihovu produktivnost.

3. Smanjuju nivo buke

Biljke se često koriste kao prirodne barijere u bučnim delovima grada (u centru, blizu autoputa, itd). Što ih je više i što su im listovi veći i deblji, veća im je i sposobnost da „utišaju“ okolinu. Naravno, i ova karakteristika utiče pozitivno na produktivnost radnika jer im omogućuje bolji fokus.

4. Ublažavaju stroge poslovne stilove

Stroge linije enterijera biljke će zasigurno „omekšati“. Ovo ne važi samo za kancelarije, već i za sve druge prostore u kojima biljke, pametnim odabirom i smišljenim uklapanjem, u prostor dođu poput lepo osmišljenog detalja ili kontrasta.

5. Smanjuju stres

Biljke u kancelariji zaposlene asociraju na aktivnosti u prirodi, šetnje, baštovanstvo…Ukratko, na stvari koje vole da rade u slobodno vreme. Tako ih opuštaju i čine kreativnijim, što donosi beneficije kako njima samima tako i kompaniji.

Kako odabrati?

Kojim biljkama želite da se okružite zavisi umnogome od vaših ličnih afiniteta – na primer, neki vole egzotično, dok drugi naginju ka suptilnim vrstama. Ipak, svakako važi da prilikom biranja biljaka za poslovni prostor treba da izbegavate one koje previše bujaju i čine da deo oko njih izgleda neuredno, kao i one koje će vam ometati rad i kretanje. Imajte na umu veličinu prostora, temperaturu, količinu i vrstu svetlosti (ima i onih kojima potpuno ogovara neonsko svetlo!), ali i vremena i energije koje im možete dati. Znajte da ima dosta biljaka koje zahtevaju vrlo malo da bi zauzvrat potpuno oplemenile vašu kancelariju.